(Lat. Helianthus annus, engl. sunflower)
Suncokret potječe iz Sjeverne Amerike gdje su ga Indijanci koristili na mnogo različitih načina još 900 godina prije Krista.
U svom sastavu sadrži skoro 23% bjelančevina. Sve esencijalne aminokiseline su u njemu zastupljene u znatnoj količini.
Od masnoća koje se nalaze u suncokretovom sjemenu, 50% ih je mnogostrukonezasićenih, od kojih najveći postotak otpada na esencijalnu linolensku masnu kiselinu kao važnog preteču omega 6 masnih kiselina, za koje je poznato da snizuju razinu kolesterola u krvi. Oleinska kiselina je, kao važna jednostrukonezasićena masna kiselina, također zastupljena u znatnom postotku.
Suncokretovo sjemenje sadrži veću količinu vitamina E (50 mg/100gr), što je veoma važno zbog mnogostrukonezasićenih masnih kiselina, koje uz ovaj vitamin, koji je antioksidans, neće stvarati kancerogene slobodne radikale. Upravo zbog toga je najbolje upotrebljavati neophodne masnoće direktno iz sjemenja.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari