Početna
  • Sirovine u proizvodu prirodno ne sadrže gluten, ali ga proizvod može sadržavati u tragovima.
    + Prirodno bez glutena
  • Proizvod nije zaslađen sa šećerom. Može sadržavati prirodno prisutne šećere.
    + Bez dodanog šećera
  • Ne sadrži proizvode životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i mliječne proizvode).
    + Vegan
Početna Proizvodi Mahunarke Suhi grašak polovice 500g

Suhi grašak polovice 500g

Šifra: 030110

Brand: Primavita

Kategorija: Mahunarke

Besplatna dostava iznad 39,99 €.
Rok isporuke 1-3 radna dana.

(Lat. Pisum sativum, engl. peas)

Grašak je veoma proširena povrtna kultura. Uzgaja se u gotovo svim krajevima svijeta. Podrijetlom je iz zapadne Azije. Pretpostavlja se da su ga poznavali već stari Egipćani, a u antičkoj Grčkoj i Rimu se i uzgajao. U srednjem vijeku ta je kultura postala popularnija u Europi.

U svjetskim mjerilima grašak se više proizvodi kao zrelo i osušeno zrno nego svjež. Međutim, veoma dobro se može konzervirati zamrzavanjem ili, nakon termičke obrade, u limenkama, čime ne gubi svoje hranjive sastojke.

Postoji više vrsta graška. Najjednostavnije je podijeliti ga na grašak s glatkim zrnom i grašak s naboranim zrnom.Sorte s naboranim zrnom imaju više zelenog biljnog pigmenta klorofila, pa su trajnije zelene, imaju manje škroba pa se lakše kuhaju i probavljaju, a osim toga sadrže i više lecitina.Grašak s glatkim zrnom dozrijevanjem gubi klorofil pa zrna postaju žućkasta ili čak bjelkasta i teže su probavljiva.Postoje i vrste graška kod kojih se za prehranu koristi cijela mahuna, npr. grašak šećerac.

Grašak je bogat izvor vitamina A, vitamina C, tiamina, folne kiseline, željeza i posebice fosfora.Zeleni grašak je u skupini mahunarki drugi po redu izvor vrijednih bjelančevina.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari