Početna
  • Sirovine u proizvodu prirodno ne sadrže gluten, ali ga proizvod može sadržavati u tragovima.
    + Prirodno bez glutena
  • Ne sadrži proizvode životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i mliječne proizvode).
    + Vegan

Sastojci

Suhi ananas 48%, šećer 52%, antioksidans E330, konzervans E220.

Suhi ananas kockice 100g

Šifra: 090070

Brand: Vegevita

Kategorija: Suho i tropsko voće

Besplatna dostava iznad 39,99 €.
Rok isporuke 1-3 radna dana.

(Lat. Ananas comosus, engl. pineapple)

Ananas je posebna voćka koja je širom svijeta postala simbolom dobrodošlice i gostoljubivosti. Svi vole ananas, njegov sladak i sočan plod posebnog okusa. Potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje ga je 1493. godine otkrio C. Columbo i donio ga španjolskoj kraljici Isabeli. Ubrzo je shvaćeno da taj plod prevenira skorbut, bolest koja je na dugim putovanjima napadala mornare zbog nedostatka vitamina C u njihovoj jednoličnoj prehrani.

Od tada je, kad god je to bilo moguće, ananas uvrštavan kao obvezan dio jelovnika posade brodova. Tek je kasnije otkriven vitamin C kojim ovaj plod obiluje. Na taj se način ananas naglo proširio po čitavom svijetu. Vrlo brzo postao je popularan i u Europi, gdje se danas u staklenicima uzgaja i u hladnijim krajevima.

Ananas je ime dobio po tome što su ga tako nazivali južnoamerički Indijanci. U prijevodu njegovo ime znači "miomirisan izvrstan plod". Danas su poznate mnoge vrste ananasa. Neke se koriste za prehranu (naročito vrste Cayenne, Queen i Spanish), dok se druge vrste uzgajaju zbog veoma finih vlakana koja se upotrebljava za posebne vezove.

Nutricionistički gledano, to je niskokaloričan plod bez masnoća, s malom količinom soli, bogat vitaminom C, te naročiti izvor mangana. Osim toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu bjelančevina i na sličan način pomaže probavi.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari