(Lat. Prunus domestica, engl. prune, plum)
Poput mnogog drugog važnog i poznatog voća i šljive nam potječu sa Kavkaza, odnosno iz jugozapadnih djelova Azije. Smatra se da su njihove voćke čak ukrašavale jedno od svjetskih čuda prošlosti - viseće vrtove u starom Babilonu. Postoje mnoge poznate sorte šljiva, neke se koriste u svježem stanju, a druge se moraju kuhati prije upotrebe. Najznačajnije i najkorištenije sorte jesu Prunus domestica ili europska šljiva i Prunus salicina ili japanska šljiva.
Šljive spadaju među lužnato voće bogato raznim vitaminima i mineralima. Suhe šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, te kalcijem i magnezijem. One imaju i medicinsko značenje zahvaljujući svom umjerenom, prirodnom laksativnom učinku koji se može iskoristiti kod slučajeva zatvora, naročito kod male djece i kod starijih ljudi. Osim toga, istraživanja vezana za antioksidativna i antikancerogena svojstva voća, pokazala su da su suhe šljive među najbogatijim plodovima ne samo voća, već i povrća sa tim svojstvima.
Uz uživanje u svježim plodovima, šljivu možemo koristiti i u pripremi različitih voćnih salata, deserta, marmelada i pekmeza, umaka i kompota.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energija |
1040 kJ
246 kcal |
Masti
od kojih zasićene masne kiseline |
1,9 g
0,7 g |
Ugljiikohidrati
od kojih šećeri |
51,2 g
36,7 g |
Vlakna |
8,9 g |
Bjelančevine |
1,6 g |
Sol |
0,08 g |
|
|
S obzirom da je prirodni proizvod navedene vrijednosti su prosječne i mogu varirati. Izvor: proizvođačka deklaracija.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari