(Lat. Prunus armeniaca, engl. apricot)
Marelice potječu iz Kine gdje se uzgajaju preko 4000 godina, a na Sredozemlje ih je doveo Aleksandar Veliki. Sazrijevaju u rano ljeto prije drugog ljetnog voća i zato su u mnogim krajevima veoma dragocjene. Iako je marelica srodna breskvi, ona je nešto manja i drugačije koštice, koja se veoma lako odvaja od ploda. Najveći svjetski proizvođači marelica danas jesu Turska i Španjolska.
Plodovi sadržavaju znatne količine vitamina A koji je kao antioksidans određena zaštita protiv obolijevanja od raka. Osim toga, tu se nalaze i mnogi vitamini B skupine, kao i vitamin C, te minerali kalcij, fosfor i kalij. Sve te hranjive tvari su još koncentriranije u suhim marelicama. Tako se, na primjer, količina vitamina A sušenjem povećava sa 2600 IJ u 100 grama marelica na 7000 IJ vitamina A u 100 grama suhih marelica.
Suhe marelice su također veoma korisne za anemične osobe i zahvaljujući njihovoj izrazito visokoj koncentraciji željeza neki ih smatraju lijekom za anemiju nastalu pomankanjem željeza.
Možete ih koristiti u muslima, u slatkim knedlama, u slatkome kruhu, kolačima ili ih jednostavno grickati.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari