- Postoje više varijanti sezama sa različitim bojama sjemenki od sive koja se najčešće kod nas prodaje pod trgovačkim nazivom sezam prirodni ili integralni, preko crne, zlatne, smeđe i crvene boje
- Kada se sjeme oljušti dobije se sezam bijeli, pa zbog toga nije pogodan za klijanje
- Nažalost kao i neki orašasti plodovi, kod nekih osoba može izazvati alergiju
- Prije uporabe važno je sjemenke sezama zgnječiti ili samljeti (npr. u mlincu za kavu), jer će inače proći kroz probavni trakt neprobavljene
- Ukoliko se samelju tako dobro da iz njih počinje izlaziti ulje, dobivena je smjesa - namaz koju nazivamo tahini
- Sezam se može dodavati raznim jelima, kruhu i pecivima, a njime se može napraviti i sladoled
- Bogat izvor vlakana
- Izvor bjelančevina
- Zemlja podrijetla: Indija
- Čuvati na suhom i hladnom
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
2640 kJ
631 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline |
61,2 g
9 g |
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
11,7 g
0,5 g |
Vlakna |
11,6 g |
Bjelančevine |
20,5 g |
Sol |
0,12 g |
S obzirom da je prirodni proizvod navedene vrijednosti su prosječne i mogu varirati. Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 slightly revised May, 2016
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari