Smeđa, integralna riža je prehrambeno mnogo vrjednija od bijele riže. I kod ove je žitarice čovjek učinio svoju klasičnu pogrešku: plod, koji je u prirodi izrazito vrijedan i bogat važnim hranjivim tvarima, kroz procese rafiniranja se bitno osiromašuje, što dovodi do cijelog niza problema vezanih uz korištenje rafinirane hrane.
Komentar je uspješno dodan i biti će prikazan nakon autorizacije administratora.
Vanjski slojevi prirodne (integralne) riže sadrže: bjelančevine, biljna vlakna, vitamine, minerale, elemente u tragovima i esencijalne masne kiseline.
Ovi dragocjeni sastojci se gotovo u cijelosti gube postupkom rafiniranja riže, čime se ona ljušti i gubi vanjske ovojnice i klicu. Samim time rafinirana riža je uglavnom svedena na samu masu škroba.
Zbog niskog sadržaja natrija riža je idealna prehrana kod osoba sa hipertenzijom i bolesti srca. Sadrži malo bjelančevina te ima alkalizirajuće djelovanje.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari