Priprema glutenskog tijesta
Sastojci
- 1 kg brašna tip 950
- voda po potrebi
Priprema
Zamijesti tijesto uz postepeno dodavanje vode da se dobije glatka masa koja se odvaja od posude i ne lijepi za ruke. Preporuka je da se tijesto mijesi 15-20 min. Preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji 2 sata. Povremeno ga rukom odvojiti od dna posude. Zatim početi s ispiranjem tijesta uz gnječenje naizmjenično s toplom i hladnom tekućom vodom dok voda ne bude čista. Pri ispiranju paziti da se tijesto ne kida već da ostane u jednoj masi. Tako dobijenu masu zovemo sejtan ili gluten.
Dobijenu masu cijelu stavimo u krpu ili izrežemo na željene komade, te potom kuhamo u vodi začinjenoj po želji (može se koristiti sol, tamari, povrće i ostali začini). Sejtan je gotov kad se digne na površinu. Tako kuhani sejtan ostaviti da se ohladi i pripremati na razne načine kao i meso.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari