Štrudle s makom i jabukama
Sastojci
- ½ kg brašno tip 500
- oko ½ l sojinog mlijeka
- 1 šalica hladno cijeđenog maslinovog ulja
- 1 suhi kvasac
- 1 bourbon vanilije
- morska sol
- naribana kora jednog limuna
- med
Priprema
Tijesto
Kvasac pomiješati s brašnom i malo soli, dodati ulje, te toplog sojinog mlijeka koliko je potrebno da se umijesi glatko tijesto koje se odvaja od posude. Ostaviti na toplom mjestu da se digne. Dva puta premijesiti. Podijeliti na 2 dijela. Razvaljati valjkom i nadjenuti jednu polovinu nadjevom od maka, a drugu nadjevom od jabuka. Zasebno zarolati i krajeve dobro zalijepiti da nadjev ne ide van. Pleh namazati uljem i posipati brašnom, a između rola staviti papir za pečenje da se ne zalijepe. Peći na 200°C dok ne porumeni.
Nadjev od maka - sastojci i priprema
300 g mljevenog maka kuhati sa sojinim mlijekom (dodati koliko je potrebno da nadjev bude gust). Po ukusu zasladiti medom ili ječmenim sladom. U ohlađen nadjev dodati malo ribane kore od limuna.
Nadjev od jabuka - sastojci i priprema
4-5 jabuka oguliti i naribati, dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, bourbon vanilije, naribanu koru limuna, 1-2 žlice rogača u prahu i zasladiti medom ili ječmenim sladom po ukusu. Sve zajedno promiješati.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari