Baklava

Sastojci

  • ½ kg kora za savijače
  • 300 g oraha
  • 4-5 žlica hladno cijeđenog maslinovog ulja
  • ½ l vode
  • 1 limun
  • 1 bourbon vanilija
  • med ili ječmeni slad

Priprema

Polovinu količine oraha samljeti sitno, a ostatak krupnije izrezati, te zajedno pomiješati. Pleh namazati uljem.

Slagati tri reda kora za savijaču, od kojih svaku treba premazati maslinovim uljem, te na njih staviti još jednu koru na koju treba posipati red oraha. To ponavljati dok ne ostanu tri kore, a dotad treba potrošiti i sav orah. Složiti preostale kore, koju svaku osim najgornje također treba premazati uljem.

Baklavu izrezati na pravokutnike, rombove ili trokute po želji, prekriti aluminijskom folijom (da se gornja kora ne podigne) i peći 15-20 minuta na 200°C, a poslije otkriti i peći još desetak minuta na istoj temperaturi. Vruće preliti šerbetom.

Šerbet:

U ½ l vode dodati dobro opran limun izrezan na kolute, burbon vaniliju i zasladiti medom ili ječmenim sladom po ukusu. Prokuhati i preliti preko vruće baklave.

Komentari