Sarma

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa
     

Sastojci za nadjev

  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 šalica integralne riže
  • 1 šalica heljde
  • 3-4 mrkve
  • 100 g sojinih ljuspica
  • 1 šalica mljevenih oraha
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 žličica crvene slatke paprike
  • vezica peršinovog i celerovog lista
  • malo ljute papričice
  • morska i začinska sol
     

Sastojci za umak

  • ½ l pasirane rajčice
  • 1-2 lista od lovora
  • 2-3 žlice hladno cijeđenog maslinovog ulja

Priprema

Rižu i heljdu oprati. Sojine ljuspice namočiti u vodi. Mrkvu naribati. Lišće peršina i celera isjeckati. Luk sitno isjeckati, dodati ostale sastojke i dobro izmiješati.

Listove kupusa razdvojiti, odrezati zadebljani dio na listovima, puniti nadjevom i zamotati u sarme. Složiti ih u posudu, preliti rajčicom i po potrebi doliti vode. Dodati list lovora. Posoliti po ukusu. Kuhati dok ne omekša i na kraju dodati ulje.

Poslužiti uz pire od krumpira, palentu (žgance), mlince i sl.

Komentari