- Prirodno ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za osobe koje boluju od celijakije i osobe alergične na gluten.
- Bez šećera
- Bogat izvor vlakana
- Izvor bjelančevina
- Bogat izvor vitamina B skupine: B1, B2, B6, B9
- Izvor vitamina E
- Izvor kalija
- Bogat izvor mikronutrijenata: magnezija, željeza, cinka, fosfora
- Zemlja podrijetla: Peru, Bolivija
Iako je izgledom veoma slična žitaricama te se uvijek na policama trgovina nalazi pored njih, zbog čega je i mnogi prepoznaju kao žitaricu, quinoa ipak pripada skupini pseudožitarica. Odnosno, prema botaničkim karakteristikama, svrstava se u porodicu špinata. U usporedbi sa žitaricama, quinoa ima veću nutritivnu vrijednost. Postoje tri glavne vrste quinoe: bijela, crvena i crna i sve su dostupne u našem asortimanu. Sve tri vrste quinoe mogu se kuhati i pripremati na isti način; odnosno za doručak ili neki drugi obrok umjesto žitarica.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
1539 kJ (18%)*
368 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline
od toga jednostruko nezasićene masne kiseline
od toga višestruko nezasićene masne kiseline
|
6 g (8,6%)*
0,7 g (3,5%)*
1,6 g
3,3 g
|
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
64 g (24,6%)*
0 g |
Vlakna |
7 g |
Bjelančevine |
14,1 g (28%)* |
Sol |
0,01 g |
VITAMINI |
|
Vitamin B1 (Tiamin) |
0,36 mg (32%)* |
Vitamin B2 (Riboflavin) |
0,32 mg (22%)* |
Vitamin B6 (Piridoksin) |
0,49 mg (34%)* |
Vitamin B9 (Folna kiselina) |
184 µg (92%)* |
Vitamin E |
2,44 mg (20%)* |
MINERALI |
|
Kalij (K) |
563 mg (28%)* |
Željezo (Fe) |
4,6 mg (32%)* |
Magnezij (Mg) |
197 mg (52%)* |
Fosfor (P) |
457 mg (65%)* |
Cink (Zn) |
3,1 mg (31%)* |
Tablica prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti za nekuhanu quinou. Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (siječanj 2016.)
*Postotak od referentnog dnevnog unosa za prosječnu odraslu osobu (8400 kJ / 2000 kcal).
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari