- Integralno brašno (graham, prekrupa) je cjelovito brašno dobiveno prekrupljivanjem (usitnjavanjem) očišćenih i pripremljenih žita bez prosijavanja.
- Sadrži sve dijelove žitnog zrna i stoga je najpovoljnije za ljudsku ishranu.
- Kruh izrađen u potpunosti od ovog brašna je dosta krh i tvrd. Stoga se često kombinira s ostalim tipovima pšeničnog brašna ili s brašnima drugih žitarica kako bi se dobio izdašan i hranjiv kruh.
- Bogat izvor vlakana
- Izvor bjelančevina
- Nizak sadržaj šećera, masti i soli
- Zemlja podrijetla: Hrvatska
- Čuvati na suhom i hladnom
Kruh od pšeničnog integralnog brašna
Sastojci: 850 g punozrnog brašna, 250 g polubijelog brašna, 2 žlice soli, 2 vrećice suhog kvasca, 1 žlica sezama, 1 žlica lanenog sjemena, 1 žlica suncokreta, 1 žlica bučinih koštica, mlaka voda.
Priprema: sve sastojke dobro promiješajte, dodajte vode koliko je potrebno da se umijesi gusto tijesto koje se lako odvaja od posude. Pokrijte krpom i ostavite da se diže dok se količina ne udvostruči. Ponovno promijesite i pustite da se digne još jednom, zatim opet promijesite i oblikujte štruce. Stavite u nauljeni lim i pecite u pećnici na 250°C 20 minuta i zatim smanjite na 150°C i pecite ukupno oko 1 sat.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
1423 kJ
340 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline |
2,5 g
0,4 g |
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
71,2 g
0,4 g |
Vlakna |
10,7 g |
Bjelančevine |
13,2 g |
Sol |
0,005 g |
S obzirom da je prirodni proizvod navedene vrijednosti su prosječne i mogu varirati. Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 slightly revised May, 2016
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari