Bolji život boljom prehranom
Prijavite se Registracija

Dovrši kupovinu

Početna
  • Iz kontroliranog i certificiranog ekološkog uzgoja bez upotrebe štetnih kemikalija i pesticida.
    + BIO proizvod
  • Proizvod nije zaslađen sa šećerom. Može sadržavati prirodno prisutne šećere.
    + Bez dodanog šećera
  • Ne sadrži proizvode životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i mliječne proizvode).
    + Vegan
  • + Hrvatski proizvod

Povezani recepti

Voćna salata

25 min

Pšenica BIO 500g

Šifra: 010056

Brand: Biorganic

Kategorija: Neprerađene žitarice

Besplatna dostava iznad 450,00 kn.
Rok isporuke 1-3 radna dana.

(Lat. Triticum, engl. wheat)

Postoje različite vrste pšenica, ovisno o broju kromosoma unutar njihovih stanica. Nakon riže, pšenica je najšire upotrebljavana žitarica na svijetu. Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina, a također sadrži i brojne minerale (fosfor, magnezij, kalcij, željezo) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama. Zapravo, svaki dio pšeničnog zrna ima svoje vlastite kvalitete.

Pšenične posije koje dobivamo iz ovojnice razlikuju se od posija ostalog zrnja po tome što su bogate neprobavljivim vlaknima, a sadrže malo masnoća, te mnoge vitamine, naročito iz B skupine. S druge strane, u klici je postotak masnoća puno veći (12%), u njoj se nalaze i znatne količine vitamina E, te šećeri saharoza i maltoza. Endosperm pšeničnog zrna se sastoji od škrobnih zrnaca i bjelančevina i upravo sastav tih bjelančevina je najvažniji kod određivanja pekarske kvalitete pšeničnog brašna.

Iz svega ovoga vidi se kako intergalno zrno pšenice ima izuzetnu prehrambenu vrijednost, no nažalost, danas je gastronomski atraktivan potpuno osiromašen pšenični proizvod - bijelo brašno, u kojemu su usitnjeni i izbijeljeni najmanje vrijedni dijelovi zrna, a odstranjeno je najvažnije (ovojnica, mekinje i klica).

Komentari

Pratite nas
na Facebooku
Prvi doznajte za akcije i posebne ponude i iskoristite ih.