Sušenje voća
Sušeno je voće veoma ukusna, zdrava i hranjiva namirnica. Često je ono još ukusnije od svježeg voća, budući da su u njemu tvari koje određuju okus plodova koncentriranije nego u svježim plodovima. Iz tog se razloga sušeno voće često naziva prirodnim bombonom.
Možete ga koristiti kao slatku grickalicu ili njime možete obogatiti žitarice za zajutrak, kekse, kolačiće i sladolede. Kroz tisućljeća su ljudi sušili svoje voće da bi ga sačuvali za kasniju upotrebu. Konzerviranje voća tim procesom je još uvijek korisno, ekonomično i isplativo.
U biti, procesom dehidracije ili sušenja je potrebno izvaditi iz voća dovoljnu količinu vlage, odnosno tekućine da bi se na taj način spriječilo kvarenje plodova. Prilikom tog procesa potrebno je upotrijebiti neku vrstu antioksidansa kako bi se spriječila oksidacija koja mijenja prirodnu boju ploda. U te se svrhe koristi sumporiranje, otopina soli, otopina askorbinske kiseline i slično.
Nutricionistički gledano, sušenjem se uz tekućinu gubi jedan dio vitamina C i malo provitamina A. Ostale hranjive tvari su u suhom voću koncentriranije nego u svježem plodu. Bez obzira da li se plodovi suše na suncu, pod utjecajem visoke temperature ili na neki drugi način, suho voće zadržava svu količinu željeza, kalija, kalcija i drugih minerala, kao i antioksidanse, fitokemikalije i dragocjena vlakna. Osim toga, suho voće ima i sljedeće prednosti:
- lagano je i pogodno za obroke izvan kuće
- možete pomiješati više vrsta voća i jesti ih istovremeno
- lako se čuva, rijetko se kvari
- njime se mogu dekorirati različita jela
- nije sočno i zbog toga ne prlja (važno kod djece)
- može zamijeniti nezdrave bombone i druge slatkiše
- izmiksano može zamijeniti bijeli šećer u jelima
Evo i nekih specifičnosti i detalja koji mogu oduševiti:
- suhe smokve sadrže tri puta više kalcija od drugog voća
- brusnice sadrže kiselinu koja pomaže pri upali mokraćnih putova
- naranče i ostalo žuto voće (breskve, marelice, mango) sadrže puno beta karotena
- borovnice imaju značajno visoke razine antioksidansa
- grožđice pružaju zaštitni učinak na srce i krvne žile
- suhe šljive su također pravi junaci po pitanju antioksidansa
Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari