Početna Proizvodni procesi Kako se proizvodi sojino mlijeko i kako ga napraviti kod kuće

Kako se proizvodi sojino mlijeko i kako ga napraviti kod kuće

 1. Izoliranje sojinog proteina - osnove sojinog mlijeka
  Izolirani sojini proteini su čiste bjelančevine koje se vade iz sojinog zrna. Izolat se izvlači iz sojinog brašna tako što se brašno podvrgava najprije kiselim, a zatim lužnatim uvjetima, čime se odstrane suvišne masnoće i ugljikohidrati.

   
 2. Miješanje sastojaka:
  Sojin izolat se, zajedno s biljnim uljem, maltodekstrinom, šećerom, mineralima i vitaminima miješa kako bi se dobio željeni napitak sličan kravljem mlijeku. Sojino mlijeko se tvornički izrađuje u tisućama litara odjednom. Prije svega se u filtriranoj vodi otapaju mineralne soli da bi se osigurao željeni sadržaj fosfora, magnezija, kalcija i kalija. Zatim se dodaju vitamin C, niacin, riboflavin, tiamin, vitamin A i vitamin B12. Smjesa se kompletira dodavanjem zaslađivača, maltodekstrina, sojinog izolata i suncokretovog ulja. Vrhunski mikseri osiguravaju da se ovi sastojci dobro međusobno pomiješaju i otope u vodi.
   
 3. Kontrola kvalitete:
  Stručno osoblje provodi stroge testove na gotovom napitku u sirovom stanju da se potvrdi ispravan sadržaj svakog hranjivog sastojka.
   
 4. Sterilizacija:
  Sirovi napitak je spreman za sterilizaciju na visokim temperaturama, nakon čega se homogenizira da bi se spriječilo odvajanje pojedinih sastojaka u pakiranju. Nakon hlađenja napitak ostaje u steriliziranom spremniku još kratko vrijeme do pakiranja.
   
 5. Pakiranje:
  Prilikom pakiranja je važno da svi strojevi, cjevovodi, ventili, kao i sama ambalaža budu sterilni. U tu svrhu se koristi vodikov-peroksid (hidroksid H2O2), koji je vrlo funkcionalan i neotrovan jer se zagrijavanjem, prije punjenja, razlaže na vodu (H2O) i kisik (O2). Kartonska ambalaža se izrađuje od laminata plastike, kartonske ljepenke i aluminija. Ljepenka osigurava čvrstoću kutije dok aluminijska folija čini kutiju vodo i zrako-nepropusnom čime se ujedno sprječava i kontaminacija mikroorganizmima. Sam aluminij je prekriven s dva sloja plastike tako da ne dolazi u kontakt s proizvodom.

A evo kako ga možete napraviti sami kod kuće (uz dobru organiziranost priprema traje oko 45 min):

 1. Preko noći ostavimo 1/2 kg soje da se namače.
 2. Ujutro zagrijemo vodu do vrenja te ju, dok je još vruća, miksamo zajedno sa sirovom namočenom sojom u omjeru 2:1 (2 šalice vode na 1 šalicu soje). Što finije izmiksamo smjesu, to ćemo dobiti više mlijeka. Izmiksanu smjesu trebamo procijediti kroz finu tkaninu (npr. kuhinjsku krpu) i iscijediti što je više moguće tekućine.
 3. Dobiveno mlijeko kasnije treba još termički obraditi kako bi se deaktivirali neprobavljivi enzimi iz soje. To se postiže tako da se mlijeko kuha, uz miješanje da ne zagori, 5-7 minuta nakon vrenja. Ukoliko se pojavi pjena i mlijeko se počne dizati i kipjeti, treba nadodati hladne vode.
 4. Na kraju bi se trebalo dobiti oko 5 litara sojinog mlijeka.

Ovakvo "domaće" mlijeko ima karakteristični "sojin" okus koji mnogima smeta. Radi poboljšanja okusa može se dodati malo soli, neko sladilo i malo arome, npr. vanilija ili sl.

Napomena: ovako pripremljeno sojino mlijeko nije obogaćeno vitaminima i mineralima kao tvornički proizvedeno mlijeko i ne može se upotrebljavati kao osnova prehrane za malu djecu!


Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari