Početna Proizvodni procesi Postupak proizvodnje cornflakesa

Postupak proizvodnje cornflakesa

Cornflakes je bila jedna od prvih prerađevina od žitarica koju su krajem 19. stoljeća izmislili zdravstveni entuzijasti iz Battle Creek sanitarijuma u Michiganu, SAD. Evo kako od sirovog kukuruza nastaju hrskave pahuljice..

  1. Biranje najboljeg kukuruza: kukuruz mora zadovoljavati potrebne karakteristike vezane uz boju, vlagu i čistoću sjemenja.
  2. Čišćenje: Kukuruz se skladišti u silosima na temperaturi ispod 20°C (da bi se zaustavilo gnježđenje kukaca u njima). Rešetanjem se uklanja premaleno i nepoželjno sjemenje. Kukuruz se pari da bi omekšao, a zatim se uklanjaju klice i ljuske. Ostaje krupica od koje se izrađuju pahuljice. Sirova krupica (koja treba biti što veća)  dalje se hladi i suši. Preostali dijelovi (klice, ljuske i sitnija krupica)  koriste se za stočnu hranu.
  3. Kuhanje: Sirova krupica se zajedno s vitaminima i mineralima za obogaćivanje ubacuje pod pritiskom u rotacijski kotao. Nakon rehidracije krupica se kuha dva sata. Cornflakes se obogaćuje dodatnim vitaminima i mineralima da bi se nadoknadilo ono što je izgubljeno obradom.
  4. Sušenje: Kuhana krupica prolazi kroz sušilicu da bi se pahuljice međusobno odvojile i da bi se u njima smanjio sadržaj vlage. Kasnije se ponovno vrši rešetanje kako bi samo pahuljice određene veličine išle u daljnju preradu.
  5. Mljevenje: Prije mljevenja pahuljica krupica se napari da bi se navlažila i zagrijala. Zatim prolazi između velikih valjaka.
  6. Pečenje: Samljevene pahuljice se par minuta peku u peći. One razvijaju karakterističnu zlatno-smeđu boju, postanu hrskave i djelomično se napuhuju stvarajući mjehuriće po površini.
  7. Pakiranje pahuljica.

 

Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari