Početna Proizvodni procesi Od integralne do rafinirane riže

Od integralne do rafinirane riže

Vanjski slojevi prirodne (integralne) riže sadrže: bjelančevine, biljna vlakna, vitamine, minerale, elemente u tragovima i esencijalne masne kiseline.
Ovi dragocjeni sastojci se gotovo u cijelosti gube postupkom rafiniranja riže, čime se ona ljušti i gubi vanjske ovojnice i klicu. Samim time rafinirana riža je uglavnom svedena na samu masu škroba.

  1. Vršidba: Zrno se oslobađa od klasa i dobiva se velika, "obučena riža".
  2. Ljuštenje: Zrno se ljušti i time gubi dva vanjska sloja, pljevu i pljevicu, koji su neprobavljivi. Tako se dobiva prirodna - integralna riža. Integralna ili poluobrađena riža je crveno-smeđe boje, zbog prisutnosti vanjskog sloja - epikarpa. Ovakva je riža najzdravija za upotrebu u prehrani.
  3. Prvo bijeljenje: Skidaju se dva sloja, epikarp i mezokarp, te mali dio klice. Tako se dobiva polurafinirana ili specijalno oljuštena riža.
  4. Drugo bijeljenje: Skidanjem još jednog sloja, endokarpa, dobiva se rafinirana riža 3. stupnja.
  5. Treće bijeljenje: Uklanja se spermoderma i dobiva rafinirana riža 2. stupnja.
  6. Četvrto bijeljenje: Uklanja se aleuron, a s njime i dragocjena klica. Tako nastaje rafinirana riža 1. stupnja. Takva riža je neuravnotežen proizvod. Sastoji se uglavnom od škroba, veoma je siromašna bjelančevinama, te gotovo bez vlakana, vitamina i elementa u tragovima koji su odstranjeni postupcima bijeljenja. Ovakva riža podvrgava se tretmanima za uljepšavanje.
  7. Četkanje: Ovim postupkom rafinirana riža postaje ponovo glatka i čvrsta.
  8. Blistanje: Tijekom ovog postupka riža se prska sjemenskim ili vazelinskim uljem da bi se zrno riže zaštitilo od raspadanja u brašno. /Vazelinsko ulje u sebi sadrži poliaromatske ugljikovodike koji su kancerogeni/.
  9. Poliranje: Postupak blistanja može i ne mora prethoditi poliranju. Tijekom poliranja riža se prska tankim slojem glukoze i talka. Taj postupak se provodi da bi zrno dodatno pobijelilo i  postalo sjajnije. Osim toga, taj sloj sprečava prebrzo raspadanje zrna tijekom kuhanja. Tako se dobiva rafinirana polirana riža. /Progutani talk može dovesti do raka crijeva i želuca/. Rafinirana polirana riža je proizvod s veoma niskom prehrambenom vrijednošću. To je nakupina samoga škroba s dodatkom vazelinskog ulja, talka i glukoze. Najčešće baš takvu rižu kupujemo u trgovini.

Preporuka:
Koristite prirodnu - integralnu rižu, a i druge žitarice u cjelovitom obliku, jer tako dobivate sve potrebne i korisne hranjive i balastne tvari koje pogoduju probavi i izgradnji tijela.

Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari