Od integralne do rafinirane riže
Vanjski slojevi prirodne (integralne) riže sadrže: bjelančevine, biljna vlakna, vitamine, minerale, elemente u tragovima i esencijalne masne kiseline.
Ovi dragocjeni sastojci se gotovo u cijelosti gube postupkom rafiniranja riže, čime se ona ljušti i gubi vanjske ovojnice i klicu. Samim time rafinirana riža je uglavnom svedena na samu masu škroba.
- Vršidba: Zrno se oslobađa od klasa i dobiva se velika, "obučena riža".
- Ljuštenje: Zrno se ljušti i time gubi dva vanjska sloja, pljevu i pljevicu, koji su neprobavljivi. Tako se dobiva prirodna - integralna riža. Integralna ili poluobrađena riža je crveno-smeđe boje, zbog prisutnosti vanjskog sloja - epikarpa. Ovakva je riža najzdravija za upotrebu u prehrani.
- Prvo bijeljenje: Skidaju se dva sloja, epikarp i mezokarp, te mali dio klice. Tako se dobiva polurafinirana ili specijalno oljuštena riža.
- Drugo bijeljenje: Skidanjem još jednog sloja, endokarpa, dobiva se rafinirana riža 3. stupnja.
- Treće bijeljenje: Uklanja se spermoderma i dobiva rafinirana riža 2. stupnja.
- Četvrto bijeljenje: Uklanja se aleuron, a s njime i dragocjena klica. Tako nastaje rafinirana riža 1. stupnja. Takva riža je neuravnotežen proizvod. Sastoji se uglavnom od škroba, veoma je siromašna bjelančevinama, te gotovo bez vlakana, vitamina i elementa u tragovima koji su odstranjeni postupcima bijeljenja. Ovakva riža podvrgava se tretmanima za uljepšavanje.
- Četkanje: Ovim postupkom rafinirana riža postaje ponovo glatka i čvrsta.
- Blistanje: Tijekom ovog postupka riža se prska sjemenskim ili vazelinskim uljem da bi se zrno riže zaštitilo od raspadanja u brašno. /Vazelinsko ulje u sebi sadrži poliaromatske ugljikovodike koji su kancerogeni/.
- Poliranje: Postupak blistanja može i ne mora prethoditi poliranju. Tijekom poliranja riža se prska tankim slojem glukoze i talka. Taj postupak se provodi da bi zrno dodatno pobijelilo i postalo sjajnije. Osim toga, taj sloj sprečava prebrzo raspadanje zrna tijekom kuhanja. Tako se dobiva rafinirana polirana riža. /Progutani talk može dovesti do raka crijeva i želuca/. Rafinirana polirana riža je proizvod s veoma niskom prehrambenom vrijednošću. To je nakupina samoga škroba s dodatkom vazelinskog ulja, talka i glukoze. Najčešće baš takvu rižu kupujemo u trgovini.
Preporuka:
Koristite prirodnu - integralnu rižu, a i druge žitarice u cjelovitom obliku, jer tako dobivate sve potrebne i korisne hranjive i balastne tvari koje pogoduju probavi i izgradnji tijela.
Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari