Početna Proizvodni procesi Kako nastaju žitne pahuljice

Kako nastaju žitne pahuljice

Žitne pahuljice se proizvode jednostavnim procesima koji značajnije ne mijenjaju hranjivu vrijednost namirnice. Među njima su svakako najpoznatije zobene pahuljice, iako se sve žitarice mogu obrađivati na ovaj način (pšenica, raž, riža, ječam, proso …pa čak i soja).

Osnovni proces proizvodnje pahuljica je valjanje prethodno pripremljenog zrna. Temperatura koja se koristi u tom procesu djelomično pretkuha zrnje tako da se proizvedene pahuljice brže kuhaju i lakše su za probavu.
U novije vrijeme žitne pahuljice dobivaju sve veću važnost u prehrani. Koriste se u mnogim proizvodima za doručak kao što su musli ili granola. Mogu se također upotrebljavati u vegetarijanskim jelima kojima poboljšavaju teksturu, a služe i kao vezivno sredstvo (npr. popečci, juhe itd.). Uz to, od njih se pripremaju i zasebna, brza jela u obliku kaša ili se koriste kao dodatak kruhu i pecivima (najčešće zob).

POSTUPAK IZRADE:

  1. Čišćenje i sortiranje: prije bilo kakve obrade ovršena žitarica treba proći postupak čišćenja i sortiranja. Čišćenjem se uklanjaju nepoželjne primjese kao što su zrnevlje drugih usjeva, sjemenje korova, kamenčići itd. Taj se proces provodi različitim strojevima koji na osnovi željenih fizikalnih karakteristika zrna (dužina, širina) ujedno vrše odvajanje nečistoća i sortiranje zrnja po kvaliteti. Propuhivanjem se uklanjaju prazne ljuske i oštećeno ili nerazvijeno zrnje.
  2. Ljuštenje: tim postupkom dobivamo oljušteno zrno žitarica (npr. zobi) bez vanjskog neprobavljivog i nejestivog omotača. To se postiže potiskivanjem zrna o gumeno remenje čime se lako uklanja ljuska bez oštećivanja jezgre. Smjesa oljuštenog zrnja ponovno ide na propuhivanje radi uklanjanja odvojene ljuske.
  3. Izglađivanje: Očišćeno zrnevlje se izglađuje pomoću četaka.
  4. Zagrijavanje: ovako pripremljenom zrnju se povećava sadržaj vlage zagrijavanjem na 100°C u posebnim pećima. Tako nastaje para koja deaktivira nepoželjne enzime prisutne u zrnu. Ovim procesom se ujedno postiže želatinizacija škroba, a zrno dobije i lagano orašasti okus.
  5. Isušivanje i gradiranje: isušivanjem u posebnim pećima se smanjuje sadržaj vlage u zrnju, čime se oni pripremaju za kasnije skladištenje. Proizvod potom ulazi u sustav za gradiranje na osnovi dimenzija. Velika zrna ostaju na traci, dok manja i razbijena zrna idu u sustav za sječenje nakon čega se dobiju usitnjena zrna od kojih se proizvode sitne pahuljice.
  6. Valjanje: U sustavu za valjanje se od krupnog ili usitnjenog zrnja proizvode pahuljice. Valjanjem se dobiju različite gradacije pahuljica ovisno o njihovoj debljini i veličini. Proces valjanja je potpomognut omekšavanjem zrnja pomoću vodene pare. Zbog toga, prije pakiranja proizvoda, slijedi još jedno sušenje pahuljica do otprilike 11% vlage.
  7. Pakiranje pahuljica.

 

Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari