Početna Proizvodni procesi Kako nastaju ekspandirane žitne pahuljice

Kako nastaju ekspandirane žitne pahuljice

Ekspandirane (ili napuhane) pahuljice danas su omiljena hrana djece i odraslih. Evo što je sve potrebno napraviti da od žitarica dobijemo ukusne, hrskave i zdrave pahuljice..

  1. Biranje pšenice/riže: žitarice koje će se ekspandirati moraju zadovoljavati određena svojstva kao što su veličina zrna, postotak bjelančevina, čistoća smjese.
  2. Čišćenje žitarica: se vrši različitim separatorima (magnetskim, gravitacijskim) i rešetanjem
  3. Razvrstavanje: Pšenica se dalje razvrstava rešetanjem jer se u procesu napuhavanja mogu upotrebljavati samo zrna iste veličine. Očišćena zrna se čuvaju u silosima na temperaturi ispod 20°C uz provjetravanje mase zrnja radi sprječavanja napada kukaca.

     
  4. Proces napuhavanja: napuhavanje zrna se postiže naglim promjenama temperature i tlaka kojima se zrna podvrgavaju. Škrob u pšenici se prvo želatinira u tlačnoj posudi pod utjecajem visoke temperature u periodu manjem od minute. Tada se naglo smanji pritisak i zrno ekspandira do višestruko većeg volumena. 
  5. Presvlačenje: Napuhana zrna se «presvlače», tj. dodaju im se željeni vitamini i minerali. Presvučene bobice se transportnom trakom prenose do peći sa vrućim zrakom kako bi se vlaga svela na nivo ispod 3%. Osušene bobice se prorešetaju, tako da ostanu samo pahuljice željene veličine (preko 6 mm).
  6. Pakiranje ekspandiranih pahuljica


Izrada pahuljica presvučenih medom
Proizvodnja ovih pahuljica zahtijeva dodatni korak. Ekspandirane pahuljice se miješaju s vrućom smjesom od karamela (izrađenom od šećera, meda, glukoznog sirupa i jestivih kiselina), te onda smještaju u hladnjak kako ne bi došlo do kristalizacije šećera. Presvučene bobice se kontroliraju, kako bi se uklonile premalene i slijepljene bobice, te se proizvod pakira.

 

Pripremili: Dr. Roberta Katačić, Tomislav Katačić, ing.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari