Početna Proizvodni procesi Kako nastaje kikiriki namaz

Kako nastaje kikiriki namaz

Mljevenje kikirikija u namaz u Južnoj Americi datira unazad tisuću godina. Proizvodnja dorađenijeg kikiriki maslaca je počela u SAD-u prije nešto više od stotinjak godina. Evo kako..

  1. Čišćenje: priprema kikirikija za proizvodnju namaza započinje čišćenjem pomoću propuhivanja zrakom i trešnjom na gravitacijskom stolu, čime se uklanjaju nepoželjne nečistoće.
  2. Prženje: kikiriki se prži dok ne dobije jednoličnu boju. To traje oko 20 minuta, tijekom čega njegova temperatura naraste na oko 150°C. Zatim se brzo hladi propuhivanjem hladnim zrakom. Time se sprječava prejako prženje i ujedno se olakšava uklanjanje kožice.
  3. Ljuštenje: uklanjanje kožice kikirikija se izvodi četkanjem krutim čekinjama ili valjanjem nasuprot gumenim valjcima.
  4. Kontrola kvalitete: prije mljevenja provodi se još jedna kontrola kvalitete. Jedan po jedan, kikiriki prolaze kroz snop svjetla, gdje se pomoću podešenog filtera prihvaćaju samo pržena, oguljena i cijela zrna, a izbacuju strane materije, smežurana ili neoguljena zrna.
  5. Mljevenje: kikiriki se u mlinu melje u pastu. U tom procesu se koriste različiti sjekači za mljevenje glatke i hrskave paste. Za izradu hrskavih namaza s komadićima, nakon mljevenja se dodaju sjeckani kikiriki. Prolaskom kroz komoru s djelomičnim vakuumom uklanja se eventualni zrak uhvaćen u namaz tijekom proizvodnje.
  6. Dodavanje stabilizatora: Tijekom miješanja namaz se zagrijava do 80°C i dodaju mu se stabilizatori koji sprječavaju separaciju u staklenki. U tu svrhu se koriste šećeri i/ili jestive masnoće.
  7. Taloženje i pakiranje: Kikiriki namaz se potom hladi, pune se staklenke i proizvod se pusti da se staloži. Cijeli proces od prženja do zatvaranja staklenki traje otprilike oko 3 sata.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari