(Lat. Pinus pinea, engl. pine nut)
Pinjoli jesu jestive sjemenke ne samo našeg Mediteranskog bora, već i Koreanskog bora te sjevernoameričkog Pinon bora.
Kao što znamo, sjemenke rastu zaštićene u šišarki i teško je doći do njih, što se odražava i na nešto većoj cijeni tog orašastog ploda. Od mediteranskih zemalja glavni proizvođači su: Španjolska, Turska, Italija i Portugal.
Od svih orašastih plodova pinjoli imaju najveći postotak bjelančevina u svome sastavu, čak 31%. Pinjoli se mogu jesti sirovi ili lagano prepečeni, slani ili neslani, kao i kikiriki.
Idealni su za različite salate i neophodni za poznati preljev "pesto". Posebna se pažnja mora posvetiti čuvanju pinjola, koji će sačuvati svoju prirodnu aromu jedino ukoliko ih držimo u hladnjaku, budući da veoma lako užegnu.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari