Početna
  • Sirovine u proizvodu prirodno ne sadrže gluten, ali ga proizvod može sadržavati u tragovima.
    + Prirodno bez glutena
  • Proizvod nije zaslađen sa šećerom. Može sadržavati prirodno prisutne šećere.
    + Bez dodanog šećera
  • Ne sadrži proizvode životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i mliječne proizvode).
    + Vegan

Orah brazilski 100g

Šifra: 060070

Brand: Vegevita

Kategorija: Orašasti plodovi

18,80€

Proizvod je rasprodan

Besplatna dostava iznad 39,99 €.
Rok isporuke 1-3 radna dana.

Brazilski orah, ili latinski bertholletia excelsa raste u Brazilu pa je po tome dobio i ime. Drvo brazilskog oraha naraste i do 40m u visinu.

Plod je orah, slične veličine kako kokosov orah - oko 16cm u presjeku. U njemu se nalazi od 20-24 sjemenki koje imaju čvrstu ovojnicu. Tek kad se ta ovojnica oljušti kao npr. kod lješnjaka dobije se brazilski orah koji možemo jesti. Koristi se većinom sirov kao grickalica ili u smjesi sa drugim orašastim plodovima.

Mora se kao i kod ostalih orašastih plodova, dobro prožvakati u ustima kako bi se već u ustima dobro promiješao sa slinama koje sadrže enzime. Na taj se način lakše probavlja. Može se i peći u pećnici oko 5-10 minuta dok ne dobije zlatno smeđu boju i ugodan okus.

Sadrži oko 66% masnoća od toga oko 16-25% zasićenih masnih kiselina. Zbog toga se ne preporuča njegova konzumacija kod povećane razine kolesterola u krvi. Sadrži oko 14% bjelančevina i oko 7% ugljikohidrata te oko 5% prehrambenih vlakana.

Također, bogat je izvor vitamina E kao i vitamina B1. Sadrži još i nijacin - vitamin B3 i vitamin B6. Od minerala sadrži fosfor, magnezij, kalcij, željezo i kalij a od mikroelemenata cink. Zbog visokog sadržaja vitamina B1 kojeg sadrži više od mesa, mlijeka ili jaja ali manje od pšeničnih klica, suncokreta, pinjola i delikatesnog sušenog kvasca, preporuča se kod živčanih problema kao što su depresija, loša koncentracija i gubitak pamćenja. Također, pogodan je i za osobe koje pokušavaju prestati s pušenjem.

Probajte nešto novo, nešto što blagotvorno djeluje na vaš živčani sustav!

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari