Početna Namirnice Suncokretove sjemenke

Suncokretove sjemenke

Redovito korištenje sjemenki suncokreta preporuča se kod ateroskleroze, bolesti srca i kod visoke razine kolesterola u krvi zato što sadrži visoku količinu nezasićene linolne kiseline.

Suncokret, ili latinski heliantus annus pripada porodici solanaceae. To je jednogodišnja biljka koja naraste do 2m visine. Cvat se okreće za suncem pa je po tome i dobio svoje ime.

To je uljarica od koje se proizvodi jestivo ulje ili se oljuštene sjemenke konzumiraju kao grickalica. Isto tako, često se dodaje u smjesu pahuljica sa suhim voćem ili orašastim plodovima - u tzv. musli. Koristi se i kao posip za kruh ili se dodaje u tijesto za kruh i pecivo. Od suncokreta se proizvodi i suncokretova halva - to je izmiksani suncokret sa šećerom ili medom u formi pjenaste paste. Od prženog suncokretovog sjemenja proizvodi se zamjena za orašaste plodove.

Sjemenke suncokreta sadrže oko 50% masnoća, većinom linolne masne kiseline koja je nezasićena. Bjelančevina sadrži oko 23% - slično kao i meso. Sadrži samo oko 8% ugljikohidrata, a gotovo ne sadrži vitamin C i provitamin A. Jedan je od najbogatijih izvora vitamina E (samo ga sjemenke badema sadrže više).

Isto tako sjemenke suncokreta jedan su od najbogatijih izvora vitamina B1 (samo ga delikatesni sušeni kvasac sadrži više). Suncokret je vrlo je bogat s magnezijem i željezom - kojeg sadrži 6,8mg na 100g što je količina kao i kod leće. Isto tako sadrži kalcij i fosfor.

Sjemenke suncokreta su jedan od najznačajnijih izvora nezasićenih masnih kiselina, minerala, vitamina B1 i E. Iako sadrže puno hranjivih tvari, lagano su probavljive kada se dobro prožvaću. Redovito korištenje sjemenki suncokreta preporuča se kod ateroskleroze, bolesti srca i kod visoke razine kolesterola u krvi zato što sadrži visoku količinu nezasićene linolne kiseline.

Velika količina vitamina E koji je jaki antioksidans,  štiti naš organizam od slobodnih radikala, regulira ljepljivost krvnih pločica i time snižava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka – odnosno tromba i štiti nas od infarkta miokarda ili moždanog udara. Linolna kiselina i vitamin E poboljšavaju elastičnost kože i štite je od starenja – jer imaju antioksidacijsko djelovanje.

Preporuča se korištenje suncokretovih sjemenki i kod ekcema, raspucane kože i upale kože općenito. Jača nokte i kosu, pa se preporuča kod problema s njima – na primjer kada nisu elastični, kada lako pucaju. Zbog visokog sadržaja vitamina B1 - kojeg sadrži kao pšenične klice - preporuča se kod stresa, depresije i nesanice ili kod nervoze.

Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata sjemenke suncokreta bez problema mogu koristi i dijabetičari, a njihova visoka kalorijska vrijednost pogodna je za trudnice,
dojilje, sportaše, neishranjene i slabe kao i za one koji imaju anemiju.

Koristite redovito sjemenke suncokreta i iskoristite sve njihove prednosti! Dobar tek!

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari