Početna Namirnice Sezamove sjemenke

Sezamove sjemenke

U tim sjemenkama postoji i jedan poseban spoj nazvan po njima - sezamin. To je lignin koji snižava kolesterol u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, tako što ubrzava probavu, a također smanjuje i njegovo stvaranje u jetri.

(Lat. Sesanum indicum, engl. sesame seed)
Sezamove sjemenke potječu sa Srednjeg Istoka, gdje se koriste na mnogobrojne načine.
Mnoga tradicionalna jela, kolači, slatkiši i namazi u tim krajevima uključuju u svom sastavu i sezam kao jedan od najvažnijih sastojaka.
Najčešće se koriste oljuštene sjemenke sezama, naročito za namaze i slatkiše, budući da je neoljušteni sezam za nijansu gorči.
Važno je prije uporabe sjemenke zgnječiti ili samljeti, pošto će inače proći kroz probavni trakt neprobavljene.
Ukoliko se samelju tako dobro da iz njih počinje izlaziti ulje, dobivena je smjesa - namaz koju nazivamo tahini.
Tahini je namaz bogat hranjivim sastojcima koji se može koristiti umjesto maslaca, a prvi puta je proizveden u Turskoj.
Još jedna delikatesa sa Istoka jest Alva - slastica u čijoj je osnovi također sezam.
Osim toga, od sezama se može napraviti mlijeko koje je odlična zamjena za kravlje mlijeko, može se nadodati raznim jelima, kruhu i pecivu, a njime se može napraviti i sladoled.
Sezamove sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Ulje unutar sjemenki predstavlja mješavinu estera glicerola sa oleinskom i linolenskom kiselinom (omega 6 masne kiseline).
U tim sjemenkama postoji i jedan poseban spoj nazvan po njima - sezamin. To je lignin koji snižava kolesterol u krvi time što smanjuje njegovu apsorpciju iz crijeva, tako što ubrzava probavu, a također smanjuje i njegovo stvaranje u jetri.
Sezam sadrži u sebi i tvari koji djeluju antioksidativno i koje čuvaju njegove proizvode od brzog kvarenja.
Bogat je magnezijem, cinkom, kalcijem i željezom (koncentracija kalcija je 20 puta veća nego u mesnom odresku, a koncentracija željeza 3 puta veća). Meso se, naravno koristi u većim količinama nego sezam, ali ako ga umješate u kruh ili u različite namaze, unijet ćete tako kroz njega mnoge minerale.
Sezam je već od davnih vremena u zemljama gdje se uzgajao bio smatran ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. Danas se zna da obiluje vitaminom E - važnim antioksidansom koji je, uz mnoga pozitivna djelovanja, i antikancerogen.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari