Početna Namirnice Pistači

Pistači

Posebno su bogati fitosterolima za koje se zna da snižavaju kolestreol u krvi. Uz to, odličan su izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala.

(Lat. Pistacia vera, engl. pistachio nuts)
Pistač je orašasti plod koji uspijeva u suhim krajevima i na veoma siromašnom tlu. Stoljećima se uzgajo u Sredozemlju, a u zemljama Bliskoga Istoka pistači predstavljaju najrašireniji i najtraženiji orašasti plod.
Veoma je ukusan, a istovremeno je odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala.
Od aminokiselina siromašan je jedino triptofanom, tako da je dobro kombinirati pistače sa hranom koja njime obiluje - npr. sa različitim sjemenkama, mahunarkama (naročito sa sojom) ili sa indijskim orahom.
U njegovom sastavu posebno se ističe veća količina kalcija i željeza, tako da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a također uz cjelokupnu zdravu prehranu pomaže i osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Od orašastih plodova jedino pinjoli sadrže u sebi više željeza. Osim toga, pistači sadrže značajnu količinu i kalija u sebi, što je veoma poželjno u prehrani osoba sa povišenim krvnim tlakom - naravno, oni tada trebaju koristiti neposoljene plodove.
Kada se govori o pistačima, potrebno je još napomenuti i činjenicu da su posebno bogati fitosterolima za koje se zna da snižavaju kolestreol u krvi.

Pistače možete koristiti za grickanje, a možete ga izmiksati i od njega pripremati ukusne slane i slatke vegetarijanske namaze, deserte, kolače, i slično.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari