Početna Namirnice Pinjoli - hrana za mozak

Pinjoli

Koriste se kod poremećaja živčanog sustava zbog visokog sadržaja vitamina B1 i esencijalnih masnih kiselina. Preporučaju se osobama koje su pod stresom, depresijom ili osobama izloženim većim duševnim naporom npr. studenti ili menadžeri.

Pinjoli, ili latinski pinus pinea su zapravo sjemenke bora. Bor može narasti u visinu i do 30 metara. Lišće je zimzeleno i igličastog oblika. Spada u skupinu golosjemenjača kod kojih sjemenke nisu sakrivene u plodu.
Iako su pinjoli delikatesni njihovo korištenje je ograničeno. Većinom se koriste kao dodatak u tjesteninama, manje kao dekoracija peciva ili kao začin kod ekskluzivnih jela. Zbog toga što ih je relativno malo njihova cijena je visoka. Osim u kuhanim delikatesnim jelima gdje se koristi kao začin, mogu se koristiti i u sirovom stanju kao grickalice. Imaju vrlo ugodan okus. možemo ih pojesti i šaku ali trebamo ih dobro prožvakati.
Zbog toga što sadrže puno masnoća moramo ih čuvati u tamnom i hladnom jer se inače brzo kvare. Pinjoli imaju visoku nutritivnu vrijednost. Sadrže čak 61% masnoća, većinom višestruko nezasićenih masnih kiselina kao što je linolna kiselina. Ona je vrlo važna kod stvaranja živčanih stanica i kod sniženja razine kolesterola u krvi.
Pinjoli sadrže biološki kvalitetne bjelančevine u količini od 11,5%.Sadrži vitamin B1 i željezo (3mg na 100g). Sa vitaminom B1 su bogatije samo sjemenke suncokreta, pšenične klice i delikatesni sušeni kvasac.
Pinjoli se koriste kod poremećaja živčanog sustava zbog visokog sadržaja vitamina B1 i esencijalnih masnih kiselina.Preporuča se osobama koje su pod stresom, depresijom ili osobama izloženim većim duševnim naporom npr. studenti ili menadžeri.
Zbog visoke hranjive vrijednosti i zbog velikog sadržaja minerala koristi se kod anemije.
Visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina pomaže kod liječenja bolesti srca i arteroskleroze.

Ukoliko do sada niste koristili pinjole, pokušajte nešto novo, delikatesno a ujedno izvrsno za dobro funkciju vašeg moždanog sustava.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari