Leća

Zbog visokog sadržaja željeza i lisne ili folne kiseline kao i bakra koji svi zajedno sudjeluju kod nastanka eritrocita odnosno crvenih krvna zrnca, leća omogućava zaštitu od anemije te pomaže kod njenog liječenja.

Leća pripada velikoj porodici mahunarki. Postoje varijacije različitih boja, od crvene, zelene, žute pa do smeđe. Leća je bogat izvor bjelančevina, vlakana i željeza. U prosjeku 100g leće sadrži 28g bjelančevina (53% DDD), 30g vlakana (125%DDD), i manje od 1% masnoće. Isto tako sadrži vitamine B1, B6, lisnu ili folnu kiselinu koja zadovoljava 216% DDD, magnezij, željezo (koja zadovoljava 90% DDD), kalij, cink i bakar. Nasuprot tome, leća ne sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, provitamin A, vitamin C, E, B12 i kalcij.
Zbog visokog sadržaja željeza i lisne ili folne kiseline kao i bakra koji svi zajedno sudjeluju kod nastanka eritrocita odnosno crvenih krvna zrnca, leća omogućava zaštitu od anemije te pomaže kod njenog liječenja. Zbog toga je leća vrlo bitna i kao hrana za mlade žene.
Visok sadržaj vlakana omogućava nesmetanu peristaltiku crijeva. Iako je leća bogata ugljikohidratima, molekule glukoze se kod razgradnje polisaharida polako oslobađaju. Zbog toga leću bez problema mogu konzumirati i dijabetičari.
Visok sadržaj vlakana koje sadrži leća, u crijevu veže žučne kiseline i kolesterol iz druge hrane i tako pomaže kod njegovog izlučivanja stolicom. Zbog toga je leća pogodna kod snižavanja kolesterola u krvi, odnosno kardiovaskularnih oboljenja.
Konzumacijom leće, trudnice će dobiti dovoljne količine željeza i time se zaštititi od moguće anemije. Visoka količina vlakana u leći omogućit će trudnicama pravilno ispražnjavanje a velika količina lisne kiseline zaštitit će dijete od oštećenja u razvoju.
Osobe koje imaju problema sa napuhavanjem, mogu propasirati leću i tako je osloboditi ljuske koja sadrži neprobavljive polisaharide koji u debelom crijevu uzrokuju napuhavanje. Na tržištu postoji crvena leća polovice koja ne sadrži ovojnicu pa se vrlo brzo priprema. Priprema traje svega 15 minuta. Leća se mora toplinski obraditi jer se toplinom uništava lektin (toksična bjelančevina koja se nalazi kod svih leguminoza). Ovo je bitno i kod proizvodnje klica iz leća.

Zbog svega navedenog možemo zaključiti da je leća izuzetna namirnica koja ne bi smjela nedostajati u našem jelovniku.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari