Jabuka

Jabuka je bogata brojnim hranjivim tvarima. Stara engleska poslovica "Jedna jabuka na dan tjera doktora van " ima puno istine u sebi.

(Lat. Malus domestica, engl. apple)
Jabuka je bila poznata od davnina i današnje su sorte dobivene složenim križanjem divljih vrsta, za koje se smatra da potječu negdje sa Kavkaza, iz centralne Azije i sa Himalaja.
Za širenje vrste do naših krajeva zaslužni su ne samo ljudi, već i medvjedi.
Iz malih, kiselih, tvrdih i oporih divljih jabuka dobivene su brojne veće, slađe i ukusnije sorte. Danas je jabuka jedno od najuzgajanijih voća na svijetu. Poznate su brojne sorte koje se međusobno razlikuju po okusu, po slatkoći ili kiselosti, po konzistenciji i sočnosti.
Ona vijekovima spada u jelovnik zapadnog svijeta, a u Grčkoj se najvjerojatnije uzgajala još 800 godina prije Krista iako je korištena i u ranijim vremenima.
Jabuka je bogata brojnim hranjivim tvarima. Stara engleska poslovica "Jedna jabuka na dan tjera doktora van " ima puno istine u sebi.
Što još reći o tom nama tako dobro poznatom voću?
Evo što kažu istraživanja o jabukama:
1. One snižavaju "loši" LDL kolesterol u krvi, a povećavaju "dobar" HDL.
2. Snižavaju krvni tlak.
3. Zdrave su za srce - ne sadrže kolesterol, uz minimalne količine zasićenih masnoća i natrija.      Visoki postotak topivih vlakana pomaže kardiovaskularnom sustavu. 25% vlakna su u obliku pektina koji smanjuje upijanje masnoća u krv, a time i kolesterol u krvi.
4. Stabiliziraju šećer u krvi i odlične su za dijabetičare.
5. Smanjuju apetit.
6. Sprječavaju zatvor ili opstipaciju.
7. Pomažu pri proljevu (izribanu jabuku pustiti da posmeđi i tek onda jesti).
8. Sprječavaju karijes bolje nego pranje zubiju (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).
9. Sadrže tvari koje sprječavaju razvoj raka (kolernična kiselina u kori).
10. Pomažu pri prehladama i upalama gornjih dišnih puteva.
11. Njihova svakodnevna upotreba smanjuje mogućnost oboljevanja od mnogih bolesti.

Komentari