Početna Namirnice Indijski orah (kešu)

Indijski orah (kešu)

Zbog toga što sadrži veliku količinu magnezija ali isto tako i vitamina B1 i B2 preporuča ga se konzumirati kod nervoze, depresije, slabosti organizma i abnormalnog umora kao i kod grčeva.

(Lat. Anacardium occidentale, engl. cashew nuts)
Indijski orah potječe iz Brazila, a u Indiju su ga uvezli Portugalci.
Danas je Indija najveći proizvođač tog oraha i po tome se on kod nas i naziva indijskim orahom.
Ovaj orah raste na kešu stablu, uz "kešu jabuku" - plod koji se ne upotrebljava za hranu.

Bogat je esencijalnim aminokiselinama, jedino je u njemu mala koncentracija metionina. Dobar je također i kao izvor cinka, te drugih minerala i vitamina, od kojih u tablici nisu spomenuti vitamini B1, B2 i niacin, te minerali kalij, natrij, bakar, fluor i jod.

Indijski orah se može iskoristiti na mnoštvo različitih načina. Naime, on sadrži veoma malo vlakana, tako da je moguće od njega napraviti "glatke" kreme koje su zaista dobrog i jedinstvenog okusa. Osim toga, od njega se može napraviti i ukusno mlijeko, kao i najbolji namazi.
Miješanjem izmiksanog indijskog oraha s vodom dobiva se mlijeko koje će prirodno zgušnjavati kremaste umake ukoliko se zagrijavanjem dovede do temperature vrenja. Na taj način možemo napraviti veoma ukusne slane i slatke namaze i umake (ovisno o dodacima), vegetarijanske sireve, maslace, majoneze.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari