Početna Namirnice Grožđe

Grožđe

Grožđe daje stanicama energiju i poboljšava protočnost krvnih žila - pogotvo onih koje koristi srce. Djeluje protiv zatvora stolice i pomaže kod izbacivanja otrovnog otpada iz organizma.

Vinova loza, također poznata pod latinskim nazivom vitis vinifera, pripada velkoj porodici penjačica vitaceae.Grožđe i proizvodi od njega – sušeno grožđe, mošt i vino bili su od davnina jedni od glavnih artikala trgovaca. Zbog toga postoji puno sorti i križanaca s američkom podlogom.

Prije prijenosa filoksere iz amerike u Europu, točnije u Francusku oko 1860. godine vinova loza se uzgajala na vlastitom korijenu. Filoksera ili trsov ušenac je uš koja siše sokove iz korijena loze poslje čega se rade kvrge, kroz koje se usporava kolanje sokova i na kraju loza odumire. Zbog toga se u današnje vrijeme mora cijepiti europske sorte vinove loze na američke podloge koje su na otporne na filokseru.

Filoksera je u europi izazvala glad, bijedu i veliko iseljavanje najviše u ameriku. Po tome se ova nedaća može usporediti sa sličnom nedaćom koja je zahvatila Irsku kada se iz amerike preselila krumpirova zlatica. Sve do polovice 20 st. uzgoj vinove loze u našem priobalju uz maslinu bio je glavni proizvod koji su uzgajali naši poljoprivrednici.
Većina sorti grožđa sadrži sjemenke. Za sušeno grožđe se najviše koristi sorta sultanina koja nema sjemenki. U novije vrijeme se sve više širi prodaja sultanine i u svježem stanju.
Grožđe može biti od zelenkasto žute boje pa sve do tamno crvene. Tu crvenu boju mu daje antocian. Antociani su jaki antioksidansi koji štite naš organizam od koronarnih arterijskih bolesti srca. U kožici grožđa se nalazi i flavonoid ROSVERATROL koji štiti organizam od arteroskleroze te je  dokazano da ima i antikancerogeno djelovanje. Antociani koji daju crvenu boju grožđu, najčešće se nalaze samo u kožici grožđa pa tako od crvenog grožđa možemo dobiti i crveno i bijelo vino.
Samo je nekoliko sorti grožđa koja imaju crvenu boju i u mesu pa služe za dobivanje intezivnije boje sokova od grožđa i vina. Vino sadrži sve sastojke kao i sok od grožđa ali za razliku od njega sadrži i alkohol, većinom etilni koji negativno djeluje na organizam. Zbog toga je bolje koristiti čisti sok od grožđa.
U sastavu od grožđa najviše se ističu ugljikohidrati i vitamini skupine B, dok bjelančevina i masnoća u grožđu ima vrlo malo. Iako u malim količinama, u grožđu su zastupljene sve aminokiseline. Grožđe sadrži i malo minerala. Ovisno o sorti i klimatskim uvjetima, grožđe sadrži od 15-30% ugljikohidrata. Stolne sorte općenito imaju manji sadržaj ugljikohidrata, a manji sadržaj kiselina u odnosu na vinske sorte. Vinske sorte se djele na stolne, kvalitene i visoko kvalitetne, a po toj skali raste i sadržaj ugljikohidrata u grožđu.
Od ugljikohidrata u grožđu su najviše zastupljeni monosaharidi i glukoza (grožđani šećer) i fruktoza (voćni šećer). Oba dva su jednostavni šećeri koji ulaze u krv bez procesa razgradnje probavom. Glukoza ili grožđani šećer se koristi i za brzo podizanje glukoze u krvi kod hipoglikemije.
Od vitamina, grožđe sadrži vitamin B6 (0,11mg na 100g), što je kod voća visoki sadržaj. Osim toga sadrži vitamin B1, B2 i nijacin (B3 ili PP). Svi ti vitamini osim ostalog sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, onosno olakšavaju oslobađanje energije njihovom razgradnjom u stanici. Grožđe sadrži veliku količinu provitamina A, vitamina C i vitamina E, ali u suhim grožđicama se skoro ne nalazi provitamin A a vitamina C ima vrlo malo. Od minerala sadrži kalij i željezo a u manjim količinama i kalcij, fosfor i bakar. Suhe grožđice su bogat izvor željeza. 100g grožđica pokriva 25% DDD za željezo.
Vitamin E u grožđu se najviše nalazi u sjemenkama grožđa od kojih se proizvodi i ulje.
Grožđe sadrži oko 1% u vodi topljivih vlakana, dok suhe grožđice sadrže čak 6,8% vlakana. Ta vlakna su u formi pektina.
U grožđu se nalaze i fitokemikalije koje nemaju hranjivu vrijednost ali u tijelu imaju važnu ulogu. Njihovo djelovanje se još ispituje. Od fitokemikalija grožđe sadrži organske kiseline koje grožđu daje kiselost ali u organizmu ima alkalizirajuće djelovanje. Alkalizacijom krvi i mokraće olakšava se likvidacija mokraćne kiseline koja je kiseli otpad metabolizma. Sljedeća fitokemikalija koju grožđe sadrži su flavonoidi, jaki antioksidansi koji štite kolesterol od oksidacije i tako nas štite od arteroskleroze. Isto tako zabranjuju stvaranje krvnih ugrušaka u žilama.

Fitokemikaliju ROSVERATROL zabranjuje širenje arteroskleroze i ima dokazano antikancerogeno djelovanje.Fitokemikalija antocian daje grožđu crvenu boju. Nalazi se u kožici grožđa i ima jako antioksidativno djelovanje pa time štiti naš organizam od koronarnih bolesti.

Grožđe daje stanicama energiju i poboljšava protočnost krvnih žila - pogotvo onih koje koristi srce. Djeluje protiv zatvora stolice i pomaže kod izbacivanja otrovnog otpada iz organizma. Poboljšava rad bubrega i stvaranje crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. Potvrđene su i teorije o antikancerogenom djelovanju.
Koristi se kod liječenja kardiovaskularnih bolesti jer glukoza koju sadrži daje srčanom mišiću energiju a minerali kalij, kalcij i magnezij podupiru rad srca. Ne sadrži natrij i zasićene masne kiseline koji su glavni neprijatelji kardiovaskularnog sistema.
Flavonoid ROSVERATROL poboljšava cirkulaciju krvi u žilama time što ih raširuju i time povećavaju protok krvi a nasuprot tome brane stvaranje ugrušaka – tromba koji dolazi kod arteroskleroze. Usporavaju oksidaciju kolesterola kojeg prenoste lipoproteini s niskom gustićom ili LDL kolesterol (ili loš kolesterol zbog toga što stvara arterosklerotične naslage na stijenkama krvnih žila). Ova zaštita od stvaranja ugrušaka krvi vrlo je bitna za osobe koje su imale moždani ili infarkt srca ili imaju predispozicije za njih.
Suho grožđe sadrži 2,5mg željeza na 100g pa tako služi kao prevencija protiv anemije. Kod anemije je karakterističan nedostatak željeza, folne kiseline (lisne) i vitamina B12. Da bi se poboljšala apsorpcija željeza iz neorganske forme željeznih formi (nehemsko željezo) – a u toj formi se nalazi i u grožđu – dovoljno je kod svakog jela primiti najmanje 25mg vitamica C što je količina koju ima polovica limuna. Zbog toga se preporuča začiniti salatu sa sokom od limuna umjesto sa octom.
Sok od grožđa aktivira detoksikacijsko djelovanje jetre povećavanjem proizvodnje žuči. Isto tako sok od grožđa ima lagano laksativno djelovanje – odnosno pomaže kod ispražnjavanja time što održava ispravnu ravnotežu crijevne mikroflore i zabranjuje procese truljenja koji nastaju kod hrane bogate sa životinjskim bjelančevinama.
Zbog svog diuretičkog djelovanja, sok od grožđa se preporuča kod problema sa bubrezima (kod raznih upala bubrega). Zbog diuretičkog i alkalizirajućeg djelovanja sok od grožđa pomaže kod gihta time što pomaže iz bubrega izlučivati mokraćnu kiselinu koja uzrokuje giht. Isto tako pomaže kod pretilosti i kod osoba koje konzumiraju previše masnoća.

Zbog toga što sadrži flavonoid ROSVERATROL kod kojeg je dokazano antikancerogeno djelovanje, preporuča se kao dopuna terapije liječenja raka ili kao prevencija protiv njega.
Zbog svih navedenih prednosti, bila bi velika šteta redovito ne koristiti sušene grožđice i ostale proizvode sa grožđem.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari