Datule

Od datula se mogu raditi marmelade ili slatki namazi, može se miješati sa drugim sušenim voćem u tzv. studenstsku zabavu ili se može koristiti kod pripreme slastica i slatkog kruha. Bogat su izvor energije.

Datula ili latinski phoenix dectilifera je plod palme koja raste do 20m u visinu. Za palme je karakteristično da nemaju vlastito deblo već takozvano deblo čine ostaci zaperka listova palmi. Datula se najviše se uzgaja na bliskom istoku, te ju arapi jako cijene jer osim što daje slatke plodove izvor je i tekstilnih vlakana od kojih se proizvode tkanine i užad, a kruna stabla osigurava osvježavajući hlad.

Datule možemo koristiti u svježem stanju kada su mekanije i ukusnije od sušenih. Možemo ih konzumirati i sušene tradicionalnim načinom konzumacije. Sušene datule su tvrđe strukture pa ih je bolje prije jela namočiti u vodi, mlijeku ili nekom biljnom napitku. Kada 100g suhih datula kuhamo nekoliko minuta u pola litre npr. napitka od soje u koje možemo dodati žlicu meda dobit ćemo smjesu koja će imati blagotvorno djelovanje na naš dišni sustav.

Od datula se mogu raditi marmelade ili slatki namazi, može se miješati sa drugim sušenim voćem u tzv. studenstsku zabavu ili se može koristiti kod pripreme slastica i slatkog kruha. Datule su bogati izvor energije. 100g datula - otrpilike 10 komada - sadrži 275kcal. To predstavlja cca 11% dnevne potrebe za energijom.

Najviše sadrži ugljikohidrata – oko 66%, i to su većinom jednostavni šećeri glukoza i fruktoza – odnosno grožđani i voćni šećer. Od vitamina uglavnom sadrži vitamin B1, B2, nijacin - B3 i B6. Ti vitamini pomažu stanici kod razgradnje šećera čime pojačavaju djelovanje ovog voća.

Od minerala sadrži kalij, željezo, magnezij, fosfor i kalcij. Od mikroelemenata sadrži bakar, mangan i cink. Konzumiranjem 100g datula zadovoljit ćemo trećinu preporučene dnevne doze za prehrambena vlakna. Ta vlakna su pretežno topiva u vodi jer se većinom radi o pektinu. Sadrži malo bjelančevina - oko 2% i skoro ne sadrži masnoće – oko 0,5%.

Datule se tradicionalno koriste kod jakog suhog kašlja i kod upale dišnih kanala zbog umirujućeg djelovanja. Vjerojatno je to djelovanje uzrokovano visokim sadržajem šećera sa drugim za sad neidentificiranim tvarima. Najjače djelovanje imaju kada se suhe datule skuhaju u biljnim napitcima ili u mlijeku. Zbog niskog sadržaja bjelančevina koriste se kod problema s funkcijom bubrega – odnosno kod raznih upala bubrega.

Datule se koriste kod umora i slabine kod svih uzrasta, zbog svoje visoke energetske vrijednosti. Zbog visokog sadržaja šećera vitamina i minerala - uključujući i željezo djeluje pozitivno prije svega kod mladih osoba, sportaša, trudnica i dojilja.

Ako već niste, probajte ovaj specijalitet bliskog istoka. Svakako ga nemojte zaboraviti koristiti po zimi kada su učestale prehlade s kašljem ali isto tako svakog jutra kao dobar izvor energije! Dobar tek!

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari