Početna Namirnice Bučine golice i koštice

Bučine golice i koštice

Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina pomažu u borbi protiv ateroskleroze, visokog krvnog tlaka i visokog sadržaja kolesterola u krvi. Preduhitrite probleme s prostatom redovitim korištenjem sjemenki golica i koštica.

Bundeva, tikva ili buča, poznata je i pod latinskim nazivom cucurbita pepo. Ona ima puzavu stabljiku koja može narasti do 10m dužine. Cvjetovi su žuti i smješteni u pazuhu listova. Biljka posebno razvija muške i posebno ženske cvjetove. Listovi su veliki, srcolikog oblika i vrlo hrapavi. Plodovi su najčešće kuglastog oblika, a ponekad i rebrasti. Kora bundeve može biti od narančaste preko crvene, žute, zelene i bijele pa sve do ljubičaste boje.

Unikatnost bundevi daje sastav tvari koje sadrži ali i onih koje ne sadrži. Bučino meso sadrži vrlo malo masnoća i natrija pa je izvrsno za osobe s aterosklerozom i bolestima srca. Bučine golice i bučine koštice su sjemenke bez tvrde ljuske i sa tvrdom ljuskom. Sadrže oko 46% masnoća većinom nezasićenih masnih kiselina. Također sadrže i oko 25% bjelančevina te nešto manje ugljikohidrata. Ali su zato izvrstan izvor Zn, Ca i K.

Meso nekih bundeva npr. hokkaido je dobro za pečenje. Ne mora se skidati kora već se peče s njom i kao takva ima okus pečenog krumpira. Ostale sorte su dobre u varivima ili za pripremu drugih jela. Njegova uporaba se preporuča kod dijabetičara zbog niskog sadržaja šećera, kod reumatizma i gihta zbog svog diuretičkog djelovanja (odnosno izlučivanja mokraće) i alkalizirajučih soli koje sadrži. Zbog male energetske vrijednosti preporuča se i pretilim osobama, a pomaže i kod problema sa želucem jer neutralizira preveliku kiselost.

Od bučinih sjemenki se proizvodi i bučino ulje, bogato cinkom, nezasićenim masnim kiselinama i klorofilom koji daje zelenu boju i izvor je magnezija. Hladno prešano bučino ulje koristi se kod opeklina i kože ispucane od hladnoće. Izvrsno je ulje kao začin za salate.

Sjemenke golica i koštica se mogu koristiti kao grickalice. Zbog visokog sadržaja cinka koristi se kao prevencija abnormalnog povećanja prostate. Abnormalno povećana prostata pritišće mokraćovod i time otežava mokrenje. Ova bolest nema ništa zajedničko sa rakom prostate a redovita konzumacija golica i koštica uklanja probleme s prostatom.

Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina pomaže u borbi protiv ateroskleroze, visokog krvnog tlaka i visokog sadržaja kolesterola u krvi. Koristi se kao posip za kruh ili se dodaje u tijesto za kruh i pecivo.
Preduhitrite probleme s prostatom redovitim korištenjem sjemenki golica i koštica.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari