Banana

Energetski gledano, banana je najkaloričnije voće te sadrži brojne vitamine i minerale.

(Lat. Musa X paradisiaca, engl. bananas)
Banana ne raste na stablu, već na palmi koja može narasti i do desetak metara u visinu. Iz svake stabljike naraste oko 10 "ruku" sa oko 12 "prstiju" ili banana na sebi. "Ruke" donose svoje plodove samo jednom, tako da se one beru zajedno s bananama.
Postoje brojne vrste banana, ali su najomiljene nama poznate žute banane. Uz to postoje i egzotične - baby banane; zelene guinea banane koje se koriste poput krumpira; manzano banane koje su kratke i deblje, kad sazriju su crne boje, a okus je čudna mješavina banane, jagode i jabuke; te mnoge druge.
Nutricionistički gledano, to je veoma vrijedan plod. Obiluje vitaminima i mineralima, od kojih je dobro spomenuti fosfor, mangan, magnezij, kalij, vitamin A, B6, folnu kiselinu i vitamin C.
Energetski gledano, banana je najkaloričnije voće, što je čini posebno pogodnom za lunch - pakete.
Bananu je, kao i mango, veoma važno koristiti zrelu, budući da u sirovom stanju sadrži bjelančevinu koja suzbija djelovanje α-amilaze, enzima koji razlaže škrob, a proizvode ga slinovnice u ustima i gušterača. Ta se bjelančevina uništava u procesu sazrijevanja, a i pod utjecajem visoke temperature.
Zrela banana jest ona žute boje sa smećkastim pjegama po sebi. Taj je plod veoma dobro probavljiv i, za razliku od mnogih drugih plodova, krajnje je rijetka mogućnost alergije na bananu.

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari