(Lat. Corylus avellana, engl. hazel nuts, filberts)
Lješnjak sadrži u svom sastavu značajne količine esencijalnih masnih kiselina, ali uz njih i potrebne vitamine i minerale koji spriječavaju njihovu oksidaciju. To su vitamin E kojim je taj plod veoma bogat i vitamin A (što je dosta rijetko među orašastim plodovima). Ti su vitamini poznati kao antioksidansi, što znači da imaju svojstvo sprječavanja stvaranja slobodnih radikala, odnosno oksidacije, a samim time i razvoj raka.
Lješnjak je značajan izvor i nekih vitamina iz B skupine, naročito vitamina B5 i B6. Od minerala spomenut ćemo selen, koji je također poznati antioksidans, te mangan i cink.
Što se tiče bjelančevina njihov sastav je takav da lješnjake treba koristiti u kombinaciji sa drugim orašastim plodovima, žitaricama ili mahunarkama kako bi se zadovoljile potrebe za svim aminokiselinama. Osim toga, fitosterol iz ovog ploda, koji se zove sitosterol, snižava kolestreol u krvi.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
628 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline |
60,7 g
4,45 g |
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
16,7 g
0 g |
Vlakna |
9,7 g |
Bjelančevine |
14,95 g |
Sol |
0 g |
Tablica prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti. Izvor: proizvođačka deklaracija.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari