Zašto su lanene sjemenke toliko vrijedne u našoj prehrani? Kao prvo zbog esencijalne omega 3 masne kiseline ili alfa linolenske kiseline. Sam pridjev esencijalna koji je pridodan njenom imenu znači da tu masnu kiselinu naše tijelo ne može samo sintetizirati iz drugih hranjivih tvari, već je moramo unijeti hranom. No, za razliku od ostalih masnih kiselina, ova je dosta rijetka u našoj hrani; a lan je biljna namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Naime, on u sebi sadrži najmanje 7 puta više tih masnih kiselina nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi, banane i druge biljke.
Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem tijelu kao i za pravilan rast i razvoj djeteta. Imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara, smanjuju sklonost infekcijama jačajući imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka.
Sljedeća komponenta također vrijedna spomena jesu lignansi. To je skupina fitoestrogena, odnosno biljnih estrogena, koji se pod utjecajem bakterijske flore naših crijeva pretvaraju u moćne tvari slične hormonima.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari