- Ječmeno brašno je svijetlo brašno, blagog okusa.
- Dodaje se mnogim receptima kao hranjiva zamjena za bijelo brašno (pite, keksi, palačinke itd.). Za proizvodnju kruha se samo po sebi ječmeno brašno rijetko koristi jer takav kruh puca i stvrdnjava se ubrzo nakon hlađenja pošto nema dovoljnu količinu glutena za dizanje.
- Miješanjem sa pšeničnim brašnom dobije se bolji kruh krem sive boje, a ujedno ovakav kruh duže zadržava vlažnost. Obično u receptima zamjenjuje 1/3 bijelog brašna.
- Zanimljivo je da je ječmeni kruh bio poznat u starim vremenima – u Novom zavjetu spominje se kako je Isus umnožio pet ječmenih kruhova i dvije ribe koje mu je poklonio jedan dječak.
- Vrlo bogat izvor vlakana
- Nizak sadržaj šećera, soli i masnoća
- Izvor bjelančevina
- Zemlja porijekla: Hrvatska
- Čuvati na suhom i hladnom
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
1481 kJ
354 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline |
2,3 g
0,5 g |
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
73,5 g
0,8 g |
Vlakna |
17,3 g |
Bjelančevine |
12,5 g |
Sol |
0,03 g |
S obzirom da je prirodni proizvod navedene vrijednosti su prosječne i mogu varirati. Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 slightly revised May, 2016
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari