Kako koristiti prirodne začine
Postoji više načina kako sačuvati povrće bez upotrebe velikih količina soli i štetnih tvari kao što su ocat, papar, curri i slični začini koji nadražuju želudac. Sa začinskim biljem možemo na zdrav način povećati prirodni ukus namirnice. Iako ne postoje strogo određena pravila evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u eksperimentiranju.
- Ako ne poznajemo začine, prvo počnemo u malim količinama.
- Ako ne želimo posebno osjetiti začin, stavimo ga u jelo na početku kuhanja. U slučaju da ga želimo osjetiti, dodamo ga malo prije posluživanja. Predugo kuhanje uništi aromu koju daje začin.
- Svježi začini bolji su za salate. Svježe začine upotrebljavamo u tri puta većoj količini od suhih (npr. 1/3 žličice suhog = 1 žličica svježeg).
- U jela možemo dodati limunov sok umjesto octa.
- Rajčicu upotrebljavamo kao svježu, sok, pire, konzerviranu.
- Luk, celer, peršin i češnjak daju jelima zanimljive okuse.
- Jelima možemo dodavati i nasjeckane orahe, lješnjak, bademe itd. ili ih samljeti i napraviti kremu koja se dodaje jelu.
Prijedlozi za kombiniranje začina s namirnicama:
NAMIRNICA | ZAČIN |
---|---|
Šparoge | limunov sok, nasjeckani bademi |
Cikla | estragon, bosiljak, timijan, lovor, limunov sok |
Brokula | estragon, mažuran, origano, limunov sok, sezam, indijski orah |
Kelj pupčar | bosiljak, kopar, timijan |
Mrkva | bosiljak, kopar, timijan, mažuran, peršin, matičnjak, luk |
Cvjetača | ružmarin, čubar (vrijesak) , kopar, peršin, paprika |
Kupus | kim, celer, čubar, kopar |
Kukuruz | kopar, bosiljak, slatka crvena paprika, peršin, paprika |
Krastavac | estragon, bosiljak, čubar, kopar, limunov sok, paprika |
Patlidžan | bosiljak, timijan, origano, kadulja, rajčica |
Suhi grah | bosiljak, origano, kopar, čubar, kim, češnjak, peršin, lovor, rajčica |
Mahune | bosiljak, kopar, timijan, mažuran, čubar, rajčica, luk, češnjak, bademi, gljive |
Luk | origano, timijan, bosiljak |
Grašak | bosiljak, matičnjak, čubar, origano, kopar, gljive, peršin |
Krumpir | kopar, vlasac, bosiljak, mažuran, čubar, peršin |
Tikvice | bosiljak, kopar, origano, čubar |
Špinat | estragon, timijan, origano, ružmarin |
Rajčica | bosiljak, origano, kopar, češnjak, čubar, peršin, lovor, limunov sok, vlasac |
Zelena salata | bosiljak, origano, mažuran, luk, češnjak, kadulja |
Prijedlozi za dodavanje začina u različite vrste jela:
ZAČIN | JELA |
---|---|
Bosiljak | salate, rajčica, krumpir, krastavci, juhe |
Lovor | juhe i pirjana jela |
Kopar | krastavci, gorke kremaste juhe, jaja, riba |
Mažuran | juhe, umaci, smjese za punjenje |
Menta | mrkva, grašak |
Origano | juhe, rajčica, talijanska, meksička i španjolska jela ( pizza...) |
Peršin | povrće, riba, umaci, juhe, pirjana jela |
Ružmarin | talijanska jela |
Kadulja | mahunarke, smjese za punjenje, riža |
Majčina dušica | riba |
Paprika | juhe, pirjana jela, povrće, jaja |
Šafran | umaci, riža, juhe |
Recepti za nadomjesne i začine kućne izrade:
Nadomjestak za čili (za jela od mahunarki)
- 2 žlice zelene paprike
- 1 žlica suhog peršina
- 1 žličica origana
- 1 žličica celerovog lista
- 1 žličice čubra
- 1 žličice češnjaka u prahu
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kima
- 1 žlica bosiljka
- 1 žlica prženog luka ili luka u prahu
Sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu i upotrijebimo za jela od mahunarki (grašak, grah, leća, mahune, slanutak).
Nadomjestak za cimet (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):
1. opcija: 1 dio korijandera i 1 dio anisa (npr. 1 žlica)
2. opcija: 3 dijela korijandera i 1 dio kardamona
Začin za povrće (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):
- 1/3 zdjelice kvasnih pahuljica
- 1 žličica slatke crvene paprike
- 1 žličica luka u prahu (ili osušenog)
- 3 žličice soli
- 1 žličica kadulje (žalfije)
- 1 žličica celerovog lista
- 1 žličica timijana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica mažurana
Začin za juhe (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):
- 1 žlica suhog peršina
- 2 žlice suhe zelene paprike
- 1 žličice suhe slatke crvene paprike
- 1 žlica celerovog lista
- 4 žlice suhog luka (ili u prahu)
- 1 zdjela zdjela delikatesnog suhog kvasca (ako imamo)
Najvažnije je da vrijeme obroka bude začinjeno mirom i zadovoljstvom. Takvo okružje pomaže da se osjećamo dobro i da probava bude odlična.
Prilagođeno iz knjige "Zdrava prehrana" Dr. Marjance Novinšek-Hari
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari