Bolji život boljom prehranom
Prijavite se Registracija

Dovrši kupovinu

Početna
  • Sirovine u proizvodu prirodno ne sadrže gluten, ali ga proizvod može sadržavati u tragovima.
    + Prirodno bez glutena
  • Proizvod nije zaslađen sa šećerom. Može sadržavati prirodno prisutne šećere.
    + Bez dodanog šećera
  • Ne sadrži proizvode životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i mliječne proizvode).
    + Vegan

Badem

Šifra: 060010

Brand: Vegevita

Kategorija: Orašasti plodovi

15,90 kn
Odaberi pakiranje

Besplatna dostava iznad 450,00 kn.
Rok isporuke 1-3 radna dana.

Danas je badem (Lat. Prunus amygdalus var. dulcis, engl. almonds) orašasti plod koji se najviše uzgaja i daje najveći svjetski urod, od kojeg 70% otpada na Kaliforniju. Postoje mnoge vrste koje se međusobno razlikuju po obliku i po okusu - slatkom ili gorkom. Dok se slatki badem koristi u prehrani, iz gorkih sorti se proizvode različiti bademovi ekstrakti.

Bademovo stablo je srodno breskvi, šljivi i marelici, s tom razlikom što se kod njega ne koristi meso ploda, već tzv. koštica, odnosno sjemenka. Sjemenka marelice je toliko slična bademu da se zajedno sa njime koristi u proizvodnji marcipana.

Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Osim toga, u njemu je veoma uravnoteženi sastav hranjivih tvari, tako da je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, slično jabuci među voćem.

52% njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67% nezasićeno. Veoma dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi - naime, on se preporučuje za njegovo snižavanje. 

Badem je jedan od najbogatijih izvora vitamina E u prirodi; a to je vitamin koji djeluje protiv stvaranja slobodnih radikala, odnosno antioksidantno. Uz fitokemikalije kvercetin i kempferol koje se također nalaze u bademu i taj antioksidans djeluje zaštitno protiv raka. U bademu nalazimo i mnoge vitamine B kompleksa, naročito niacin, te brojne minerale, od kojih izdvajamo kalcij kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima. Njegove se hranjive tvari, naročito bjelančevine, idealno nadopunjuju sa onima iz žitarica i mahunarkama (nedostaje mu aminokiselina lizin), tako da je on najbolji za te kombinacije - npr. u obliku muslija.

Badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku "bademovog maslaca" ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko. Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti; i takvi će oguljeni bademi imati blagi okus i glatku konzistenciju, što je naročito pogodno pri pripremi "maslaca". Osim toga, još će ukusniji biti ako ga lagano, oko 5 minuta prepečemo. Također ga možemo upotrebljavati pri pripremi veoma ukusnih kolača, torti i drugih slatkiša.

NUTRIJENTI   KOLIČINA U 100 g
Energetska vrijednost   2432 kJ
579 kcal
Masti
       od toga zasićene masne kiseline
  50 g
3,8 g
Ugljiikohidrati   21,6 g
Vlakna   12,5 g
Bjelančevine   21,2 g
VITAMINI    
Vitamin  B1 (Tiamin)   0,205 mg
Vitamin B2 (Riboflavin)   1,138 mg
Vitamin B3 (Niacin)   3,618 mg
Vitamin B6 (Piridoksin)   0,137 mg
Vitamin B9 (Folna kiselina)   44 µg
Vitamin E   25,6 mg
MINERALI    
Kalcij (Ca)   269 mg
Željezo (Fe)   3,71 mg
Magnezij (Mg)   270 mg
Fosfor (P)   481 mg
Kalij (K)   733 mg
Natrij (Na)   1 mg
Cink (Zn)   3,12 mg

Tablica prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti.

Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference,
Release 26 (siječanj 2014.)

Komentari

Pratite nas
na Facebooku
Prvi doznajte za akcije i posebne ponude i iskoristite ih.