Azuki grah (Lat. Phaseolus angularis ili Vigna angularis, engl. adzuki beans, field beans) se u istočnoj Aziji koristi već preko dva tisućljeća, naročito u Kini, Japanu, Koreji i Tajvanu, pripravljen na mnogo različitih načina.
Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. Zbog svoje tamno crvene ili smeđe boje i slatkastog okusa tradicionalno se u spomenutim zemljama poslužuje u posebnim prilikama - na rođendanima, vjenčanjima, na novogodišnjim svečanostima i slično.
PRIPREMA:
Od njega se pripremaju posebno cijenjeno slatko tijesto, različiti kolači, sladoledi, preljevi za kolače, no azuki grah se također može kandirati, koristiti u obliku slatkih umaka i variva. Zrna se mogu klijati ili se radi brašno od te vrste graha. Ono se također može pripremati uz rižu.
Azuki se stavi u vodu da se namoči preko noći i nakon toga se kuha oko 40-tak minuta ili 5-9 minuta u express loncu. Ako ga niste namočili, kuha se oko 20 minuta u loncu pod pritiskom. Suhi azuki ne zahtijeva dugo namakanje. Dovoljno ga je namočiti 1 sat prije kuhanja.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energija |
1382 kJ
329 kcal |
Masti
od kojih zasićene masne kiseline |
0,53 g
0,2 g |
Ugljiikohidrati |
62,9 g |
Vlakna |
12,7 g |
Bjelančevine |
19,9 g |
VITAMINI |
|
Vitamin A |
1 µg |
Vitamin B1 (Tiamin) |
0,455 mg |
Vitamin B2 (Riboflavin) |
0,220 mg |
Vitamin B3 (Niacin) |
2,630 mg |
Vitamin B6 (Piridoksin) |
0,351 mg |
Vitamin B9 (Folna kiselina) |
622 µg |
MINERALI |
|
Kalcij (Ca) |
66 mg |
Željezo (Fe) |
4,98 mg |
Magnezij (Mg) |
127 mg |
Fosfor (P) |
381 mg |
Kalij (K) |
1254 mg |
Natrij (Na) |
5 mg |
Cink (Zn) |
5 mg |
Tablica prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti.
Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference,
Release 26 (siječanj 2014.)
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari