- Prirodno ne sadrži gluten te je pogodan za osobe koje boluju od celijakije i osobe alergične na gluten
- Izvor bjelančevina
- Bogat izvor vlakana
- Nizak sadržaj šećera
- Bogat vitaminima B6 i B9
- Bogat izvor mikronutrijenata: željeza, magnezija i fosfora
- Izvor mikronutrijenata: kalija, kalcija i cinka
Amaranth je nutritivno bogata namirnica koju većina ljudi smatra žitaricom, ali on pripada skupini pseudožitarica jer se po kemijskom sastavu razlikuje od njih. Međutim, po nutritivnom sastavu ima karakteristike žitarica, ali i mahunarki.
Priprema:
Najbolje ga je kuhati u kombinaciji s prosom, quinoom ili rižom uz povremeno miješanje kako se ne bi zalijepio za dno lonca. Može se pripremati i samostalno kao kaša. Također ga možete peći na vrućoj tavi ili u loncu kao kokice, te ga dodati u müsle, razne voćne i povrtne salate ili deserte. Omjer za kuhanje: 1 i pol šalica vode na jednu šalicu amarantha. Kuhanje cca 30 minuta.
NUTRIJENTI |
100 g |
Energetska vrijednost |
1552 kJ (18,5%)*
371 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline
od toga jednostruko nezasićene masne kiseline
od toga višestruko nezasićene masne kiseline
|
7 g (10%)*
1,5 g (7,2%)*
1,7 g
2,8 g
|
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
65,3 g (25%)*
1,7 g (1,8%)* |
Vlakna |
6,7 g |
Bjelančevine |
13,6 g (27%)* |
Sol |
0,012 g (0,2%)* |
VITAMINI |
|
Vitamin B6 (Piridoksin) |
0,59 mg (42%)* |
Vitamin B9 (Folna kiselina) |
82 µg (41%)* |
MINERALI |
|
Kalij (K) |
508mg (25%)* |
Kalcij (Ca) |
159mg (19%)* |
Željezo (Fe) |
7,61mg (54%)* |
Magnezij (Mg) |
248mg (66%)* |
Fosfor (P) |
557mg (79%)* |
Cink (Zn) |
2,87mg (28%)* |
Tablica prikazuje prosječne nutritivne vrijednosti za nekuhani amaranth. Izvor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (siječanj 2016.)
*Postotak od referentnog dnevnog unosa za prosječnu odraslu osobu (8400 kJ / 2000 kcal).
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari