- Rastu divlje na dubinama 6-15 m a listovi mogu biti dužine 5-10 m. Ubiru se u jesen pa se zatim ispiru, suše na suncu i sjeckaju na komadiće. Prirodno su prekrivene bijelim prahom što prouzrokuje glutaminska kiselina. Zbog toga se Kombu često kombinira kod kuhanja mahunarki (ubrzava se kuhanje i mahunarke se lakše probavljaju). Kombu alge također daju ukusan "Umami" okus. Sadrže razne minerale, ali i veliku količinu soli i joda pa ih se preporuča koristiti umjereno ali redovito.
- Preporučena dnevna količina: 2,5 g (cca. pola lista)
- Zemlja podrijetla: Japan
- Čuvati na suhom i hladnom
Upute za upotrebu:
Namočite Kombu u vodi, kad voda prokuha, nastavite kuhati 20 min i zatim ih ocijedite (volumen će se povećati 4-5 puta). Kombinirajte s omiljenim povrćem. Koriste se i kao začin kod kuhanja mahunarki te za poboljšanje okusa juha, salata, rižota i ostalih jela.
NUTRIJENTI |
100 g |
2,5 g |
Energetska vrijednost |
871 kJ
210 kcal |
22 kJ
5 kcal |
Masti
od toga zasićene masne kiseline |
3 g
1,1 g |
0,07 g
0,03 g |
Ugljiikohidrati
od toga šećeri |
21,5 g
0 g |
0,54 g
0 g |
Vlakna |
32,7 g |
0,82 g |
Bjelančevine |
7,8 g |
0,2 g |
Sol |
6,5 g |
0,16 g |
MINERALI |
|
|
Kalij (K) |
5200 mg |
130 mg |
Kalcij (Ca) |
533 mg |
13,3 mg |
Magnezij (Mg) |
533 mg |
13,3 mg |
S obzirom da je prirodni proizvod navedene vrijednosti su prosječne i mogu varirati. Izvor: proizvođačka deklaracija.
Dodaj novi komentar.
Trenutno nema komentara
Komentari