Početna Blog Kako koristiti prirodne začine

Kako koristiti prirodne začine

Postoji više načina kako sačuvati povrće bez upotrebe velikih količina soli i štetnih tvari kao što su ocat, papar, curri i slični začini koji nadražuju želudac. Sa začinskim biljem možemo na zdrav način povećati prirodni ukus namirnice. Iako ne postoje strogo određena pravila evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u eksperimentiranju.

  • Ako ne poznajemo začine, prvo počnemo u malim količinama.
  • Ako ne želimo posebno osjetiti začin, stavimo ga u jelo na početku kuhanja. U slučaju da ga želimo osjetiti, dodamo ga malo prije posluživanja. Predugo kuhanje uništi aromu koju daje začin.
  • Svježi začini bolji su za salate. Svježe začine upotrebljavamo u tri puta većoj količini od suhih (npr. 1/3 žličice suhog = 1 žličica svježeg).
  • U jela možemo dodati limunov sok umjesto octa.
  • Rajčicu upotrebljavamo kao svježu, sok, pire, konzerviranu.
  • Luk, celer, peršin i češnjak daju jelima zanimljive okuse.
  • Jelima možemo dodavati i nasjeckane orahe, lješnjak, bademe itd. ili ih samljeti i napraviti kremu koja se dodaje jelu.

Prijedlozi za kombiniranje začina s namirnicama:

NAMIRNICA ZAČIN
Šparoge limunov sok, nasjeckani bademi
Cikla estragon, bosiljak, timijan, lovor, limunov sok
Brokula estragon, mažuran, origano, limunov sok, sezam, indijski orah
Kelj pupčar bosiljak, kopar, timijan
Mrkva bosiljak, kopar, timijan, mažuran, peršin, matičnjak, luk
Cvjetača ružmarin, čubar (vrijesak) , kopar, peršin, paprika
Kupus kim, celer, čubar, kopar
Kukuruz kopar, bosiljak, slatka crvena paprika, peršin, paprika
Krastavac estragon, bosiljak, čubar, kopar, limunov sok, paprika
Patlidžan bosiljak, timijan, origano, kadulja, rajčica
Suhi grah bosiljak, origano, kopar, čubar, kim, češnjak, peršin, lovor, rajčica
Mahune bosiljak, kopar, timijan, mažuran, čubar, rajčica, luk, češnjak, bademi, gljive
Luk origano, timijan, bosiljak
Grašak bosiljak, matičnjak, čubar, origano, kopar, gljive, peršin
Krumpir kopar, vlasac, bosiljak, mažuran, čubar, peršin
Tikvice bosiljak, kopar, origano, čubar
Špinat estragon, timijan, origano, ružmarin
Rajčica bosiljak, origano, kopar, češnjak, čubar, peršin, lovor, limunov sok, vlasac
Zelena salata bosiljak, origano, mažuran, luk, češnjak, kadulja

Prijedlozi za dodavanje začina u različite vrste jela:

ZAČIN JELA
Bosiljak salate, rajčica, krumpir, krastavci, juhe
Lovor juhe i pirjana jela
Kopar krastavci, gorke kremaste juhe, jaja, riba
Mažuran juhe, umaci, smjese za punjenje
Menta mrkva, grašak
Origano juhe, rajčica, talijanska, meksička i španjolska jela ( pizza...)
Peršin povrće, riba, umaci, juhe, pirjana jela
Ružmarin talijanska jela
Kadulja mahunarke, smjese za punjenje, riža
Majčina dušica riba
Paprika juhe, pirjana jela, povrće, jaja
Šafran umaci, riža, juhe

Recepti za nadomjesne i začine kućne izrade:

Nadomjestak za čili (za jela od mahunarki)

  • 2 žlice zelene paprike
  • 1 žlica suhog peršina
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica celerovog lista
  • 1 žličice čubra
  • 1 žličice češnjaka u prahu
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica kima
  • 1 žlica bosiljka
  • 1 žlica prženog luka ili luka u prahu

Sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu i upotrijebimo za jela od mahunarki (grašak, grah, leća, mahune, slanutak).

Nadomjestak za cimet (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):

1. opcija: 1 dio korijandera i 1 dio anisa (npr. 1 žlica)
2. opcija: 3 dijela korijandera i 1 dio kardamona
 

Začin za povrće (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):

  • 1/3 zdjelice kvasnih pahuljica
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • 1 žličica luka u prahu (ili osušenog)
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica kadulje (žalfije)
  • 1 žličica celerovog lista
  • 1 žličica timijana
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica mažurana

Začin za juhe (sve sastojke sameljemo u mlincu za kavu):

  • 1 žlica suhog peršina
  • 2 žlice suhe zelene paprike
  • 1 žličice suhe slatke crvene paprike
  • 1 žlica celerovog lista
  • 4 žlice suhog luka (ili u prahu)
  • 1 zdjela zdjela delikatesnog suhog kvasca (ako imamo)

Najvažnije je da vrijeme obroka bude začinjeno mirom i zadovoljstvom. Takvo okružje pomaže da se osjećamo dobro i da probava bude odlična.

Prilagođeno iz knjige "Zdrava prehrana" Dr. Marjance Novinšek-Hari

* obvezno polje

Trenutno nema komentara

Komentari